Amplul studiu relevă care sunt companiile care produc materiale plastice realizate dintr-un poliester numit acid polilactic (PLA) care nu se degradează. Toate produsele concepute din acest material, precum măști de față, pungi și sticle de plastic, ajung după unica folosință să polueze pământul, oceanele, să fie arse sau aruncate la gropile de gunoi.
Printre companiile globale responsabile pentru 55% din deșeurile plastice din lume se află atât corporații de stat, cât și corporații multinaționale, inclusiv giganți de petrol și gaze și companii chimice, notează The Guardian.
Cercetătorii arată că în topul țărilor care produc cele mai multe deșeuri plastice pe cap de locuitori, Australia este pe primul loc. Urmează Statele Unite, Coreea de Sud și Marea Britanie.
Două firme din SUA au adăugat 11,4 milioane de tone grămezilor de deșeuri plastice din lume
ExxonMobil, corporația multinațională americană de petrol și gaze cu sediul în Irving, Texas, este firma care poluează cel mai mult cu deșeuri plastice de unică folosință din lume. Mai exact, firma a adăugat 5,9 milioane de tone grămezilor de deșeuri plastice din lume, concluzionează analiza unor parteneri, printre care Wood Mackenzie, London School of Economics și Stockholm Environment Institute.
Dow, cea mai mare companie de produse chimice din lume, cu sediul în SUA, a produs 5,5 milioane de tone de deșeuri din plastic, iar Sinopec, întreprinderea chineză de petrol și gaze a produs 5,3 milioane de tone.
Potrivit sursei citate, 11 dintre companiile care produc deșeurile plastice au sediul în Asia, patru în Europa, trei în America de Nord, una în America Latină și una în Orientul Mijlociu. Producția lor de plastic este finanțată de bănci de renume, printre care Barclays, HSBC, Bank of America, Citigroup și JPMorgan Chase.
De asemenea, cele 20 de companii produc mai mult de jumătate din cele 130 de milioane de tone metrice de plastic de unică folosință aruncate în 2019.
Materialele plastice de unică folosință sunt fabricate aproape în totalitate din combustibili fosili și sunt greu de reciclat, lucru care afectează criza climatică și degradează Pământul.
Întrucât majoritatea materialelor plastice sunt fabricate din petrol și gaze, producția și consumul de plastic devin un factor major al crizei climatice. Deșeurile de plastic care rezultă în special din materialele plastice de unică folosință se acumulează în gropile de gunoi, de-a lungul drumurilor și în râuri, varsănd cantități mari în ocean.
Al Gore, ecologist și fost vicepreședinte SUA pentru The Guardian:
În fiecare an, doar 10% -15% din plasticul de unică folosință este reciclat la nivel global, iar criza deșeurilor din plastic crește. În următorii cinci ani, capacitatea globală de a produce polimeri virgini pentru materialele plastice de unică folosință ar putea crește cu peste 30%, iar până în 2050, plasticul va reprezenta 5% -10% din emisiile de gaze cu efect de seră.
„Poluarea cu plastic este una dintre cele mai mari și mai critice amenințări cu care se confruntă planeta noastră. Perspectivele actuale urmează să se înrăutățească și nu putem permite acestor producători de materiale plastice derivate din combustibili fosili să continue așa cum au făcut până acum, fără să verifice. Având în vedere că poluarea oceanelor și plasticul ne afectează sănătatea, trebuie să avem o intervenție fermă din partea producătorilor, a guvernelor și a lumii finanțelor”, a declarat Andrew Forrest AO, președintele Fundației Minderoo pentru The Guardian.