Studiul, numit „Ghidul furnizorului de energie pentru net zero: Gestionarea accesibilității consumatorilor și a unui sistem energetic accesibil” arată că problema accesibilității este universală.

Mulți clienți din toate regiunile au dificultăți semnificative în a-și plăti facturile de energie: America de Nord (45%), America Latină (47%), comparativ cu cei din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (33%) și Asia-Pacific (29%).

Asta nu înseamnă că consumatorii casnici nu sunt interesați de tranziția către energie verde – 81% au confirmat că sunt.

Cu toate acestea, ei nu consideră neapărat că este responsabilitatea lor să finanțeze aceste inițiative prin factura lor de energie.

Respondenții au declarat, în medie, că ar fi dispuși să plătească o creștere de 9% până la 10% a facturii lor lunare de energie pentru tranziție.

Avertisment: facturile s-ar putea dubla

Studiul arată că sunt necesare investiții de 115.000 de miliarde de dolari pentru a atinge obiectivele de emisii zero.

„Dacă nu se iau măsuri colective, îndeplinirea ambițiilor net-zero până în 2050 ar putea duce la dublarea mediei facturilor la electricitate”, conform comunicatului Accenture.

Practic, gospodăriile vor da 14% din venituri doar pe electricitate, față de 6% acum.

Dilema companiilor

Totuși, companiile de utilități au o dilemă: costuri nesustenabile pentru clienți sau întârzieri în atingerea obiectivelor climatice.

Există semne pozitive că consumatorii vor adopta energia curată, încurajați de posibilitatea de a-și reduce consumul de energie și facturile, arată studiul.

Un procent 87% dintre clienții rezidențiali intervievați au declarat că sunt deja sau sunt interesați să devină cumpărători de produse și servicii legate de energia verde, de la încărcarea vehiculelor electrice și stocarea bateriilor la panouri solare.

Oamenii vor să facă economii

Principala lor motivație pentru a face acest lucru este economisirea de bani prin reducerea consumului de energie pe termen lung.

Energia verde se află în centrul unor dispute în acest moment: electricitatea produsă din surse regenerabile produce scumpiri și risc de pene, conform Transelectrica – transportatorul național de energie. Acest lucru vine din cauza faptului că este intermitentă, adică este produsă doar când bate vântul și când e soare.

România a consemnat recent prețuri de peste 68.000 de lei pe MWh pe piața de echilibrare.

Urmărește-ne pe Google News