Cercetarea are la bază programul „The Colorado Family Planning Initiative” (CFPI – Centrul de planning familial din Colorado, n.r.), un proiect-experiment al autorităților americane început în 2009, prin care au oferit femeilor acces gratuit sau la costuri mai mici la metode de contracepție, precum prezervative, anticoncepționale sau dispozitive intrauterine.
Scopul programului este de a preveni nașterile nedorite, dar noul studiu realizat de Science Advances arată că accesul gratuit sau la costuri reduse la metodele de contracepție oferă și alte beneficii asupra tinerelor și are impact pe termen lung asupra acestora din punct de vedere socio-economic, punctează cercetătorii.
Rata de abandon școlar a scăzut cu 14%
Cercetătorii au analizat date legate de educația a peste 5.000 de femei din Colorado și au comparat rezultatele școlare dinainte și de după implementarea proiectului. Le-au comparat apoi cu date din aceleași perioade ale tinerelor din alte 17 state.
Rezultatele studiului arată, printre altele, că:
- rata de absolvire în rândul elevelor de liceu din Colorado a crescut cu patru procente, de la 88% înainte de CFPI la 92% după implementarea acestui program. Jumătate din creștere se datorează proiectului;
- creșterea ratei de absolvire este mai evidentă în rândul tinerelor hispanice, de la 77% la 87%;
- abandonul școlar a scăzut cu 14% până în 2017, ceea ce înseamnă că aproximativ 3.800 de tinere născute în 1994-1996 au terminat liceul până la vârsta de 20-22 de ani.
„Studii mai vechi făcute în perioada în care abia apăruseră anticoncepționalele au arătat că puterea de a-și controla propriul corp din punctul de vedere al fertilității îi oferă tinerei femei mai multă încredere, ceea ce contribuie la capacitatea ei de a investi mai mult în educație și în viitorul său”, explică Sara Yeatman, profesoară la Universitatea din Colorado și unul dintre realizatorii studiului.
O scădere de 64% a nașterilor nedorite
Scopul CFPI este de a reduce sarcinile în rândul adolescentelor și de a preveni avorturile, prin oferirea de metode de contracepție, dar și prin consiliere psihologică și pe sănătate, screening și analize pentru bolile cu transmitere sexuală.
Programul a avut rezultate pozitive: nașterile în rândul fetelor cu vârste între 15 și 19 ani au scăzut cu 64% de la lansare până în 2019, potrivit raportului din 2020 al Departamentului de Sănătate al statului Colorado.
Prevenirea nașterilor neplanificate a dus automat la scăderea ratei de avort, arată un alt raport. Numărul de avorturi în rândul adolescentelor de 15-19 ani aproape s-a înjumătățit în doar cinci ani, din 2009 până în 2014.
„Oferirea de acces la metodele de contracepție nu elimină complet abandonul școlar în rândul elevelor, dar contribuie semnificativ la limitarea lui”, spune sociologa Amanda Stevenson, care a contribuit, la rândul său, la realizarea studiului.
România are cele mai multe mame minore din Europa
Țara noastră se află în topul negativ al numărului de mame minore. În 2019, 749 de nașteri au provenit de la mame cu vârsta sub 15 ani, cel mai ridicat număr din Europa, potrivit unei anchete sociologice realizate de Salvați Copiii. 29 dintre fetele care au devenit mame se aflau la a doua naștere.
De altfel, România se află pe primele locuri și la mortalitatea infantilă, de 5,8 la mie în 2019, dublu față de media europeană, arată același studiu.
Cauza principală este lipsa educației sexuale și de sănătate în școli, susțin mai mulți medici care au participat, la începutul acestui an, la o dezbatere organizată de Salvați Copiii. Ei consideră că Ministerul Educației trebuie să impună astfel de cursuri pentru toți adolescenții.
De asemenea, au mai spus ei atunci, este necesar ca în toate zonele din țară să existe asistență medicală comunitară, adică asistenți medicali, consilieri școlari și asistenți sociali, dar și moașe. Medicii au atras atenția că multe cabinete medicale din comunitățile din toată țara nu au produse specifice de contracepție, precum pastile și prezervative.
Foto: 123rf