Studiul, publicat în revista Nature, sugerează că preocupările legate de productivitate sunt neglijabile și că munca hibridă ar putea fi într-adevăr configurația ideală pentru angajați.
Pentru realizarea studiului, cercetătorii au împărțit peste 1.600 de angajați ai Trip.com, o agenție de turism chineză, în două grupuri și i-au urmărit timp de doi ani.
Un grup a lucrat de la birou cinci zile pe săptămână, în timp ce celălalt a petrecut trei zile la birou și două zile acasă.
Concluziile la care s-a ajuns? Grupul care a muncit în regim hibrid a prezentat o satisfacție mai bună la locul de muncă. Rata de demisie a acestor angajați s-a redus, de asemenea, cu o treime, impactul fiind deosebit de pronunțat în cazul angajaților care nu erau manageri, al femeilor și al celor care pierdeau mult timp cu naveta.
Studiul a mai constatat că munca hibridă nu a avut un impact măsurabil asupra performanței sau productivității lucrătorilor.
Totodată, autorii cercetării au concluzionat că munca hibridă poate crește profiturile companiilor prin reducerea ratelor de demisie „estimate că costă aproximativ 50% din salariul anual al unui individ”.
De asemenea, „oferă câștiguri mari pentru societate prin faptul că oferă o serie de avantaje valoroase angajaților, reducând naveta și facilitând îngrijirea copiilor”.
Poate fi, de asemenea, un avantaj pentru întreprinderi precum cafenelele, barurile, sălile de sport și saloanele de înfrumusețare – toate acestea au înregistrat o creștere a veniturilor datorită economiei făcute de oameni cu munca de acasă.
TZTZ • 17.06.2024, 12:33
Saptamana viitoare sigur o sa apara un articole in care lucrul de acasa nu este bun. Ceea ce este rau cu aceste articole este ca generalizeaza piata muncii cand in realitate este aplicabila la maxim 25% din piata muncii, chiar la nivel global. Referitor la avantaj pentru anumite industrii realitatea este alta. Cafenelele nu sunt neparat fericite pentru ca vin si cumpara o cafea lunga pe care o beau in patru ore si clientii noi nu au loc la mese. Saloanele de infrumusetare? O gluma pentru ca se stie ca cei care lucreaza de acasa in general nu "investesc"- cuvantul jurnalistilor romani cand vorbesc de cheltuieli - in imagine sau moda. Iar salile de sport nici atat. Daca iti este lene sa iesi din casa, nu iti mai arde sa mergi la sala.