În cadrul unei cercetări desfășurate pe 581 de persoane infectate cu varianta Omicron, schema iniţială de două doze de vaccin (Pfizer sau AstraZeneca) a evidențiat niveluri mult mai mici ale protecţiei împotriva infecţiei simptomatice cu SARS-CoV-2, în comparaţie cu protecţia oferită împotriva variantei Delta.
Dar după administrarea dozei booster, oamenii de știință britanici au remarcat că eficiența împotriva infecţiei simptomatice a ajuns la 70-75%, indiferent de serul folosit pentru schema iniţială de vaccinare.
Studiul Agenţiei de securitate sanitară din Marea Britanie confirmă, astfel, anunțul de miercuri al Pfizer şi BioNTech, companiile care au dezvoltat primul vaccin din lume pe bază de ARN mesager împotriva SARS-CoV-2.
Cele două companii au precizat, în urma unor studii realizate în laborator, că serul lor „este în continuare eficient împotriva COVID-19, de asemenea, împotriva variantei Omicron, dacă este administrat în trei doze”, dar că această tulpină „probabil nu este neutralizată suficient după două doze”.
„Deşi două doze de vaccin pot oferi în continuare o protecţie împotriva formei grave a bolii cauzate de varianta Omicron, este clar, conform acestor date preliminare, că protecţia este îmbunătățită cu o a treia doză de vaccin”, a declarat directorul general al Pfizer, Albert Bourla.
Pfizer şi BioNTech au în plan să realizeze până la sfârşitul lunii martie un vaccin adaptat noii tulpini a coronavirusului, Omicron.
Anunțul de vineri al UKHSA a venit în ziua când Marea Britanie a înregistrat 58.194 de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, un record din 9 ianuarie 2021 și până acum.
Numărul total al cazurilor de infectare cu varianta Omicron confirmate în Regatul Unit a ajuns, vineri, la 1.265, faţă de 817 cu o zi în urmă.