Pentru a analiza gradul de fericire, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Chicago au realizat două experimente.
În primul caz, participanții au fost 96 de studenți ai universității, care au primit câte cinci dolari în fiecare zi, timp de cinci zile, și li s-a cerut ca de fiecare dată să cheltuiască banii pe același lucru, potrivit agenției de știri chineze Xinhua, citată de Agerpres.
Participanţii au fost împărţiţi aleatoriu în două grupuri: unii au cheltuit banii în beneficiul lor, iar ceilalţi i-au dăruit, fie i-au lăsat într-un recipient pentru bacşiş la o cafenea sau i-au donat online aceleiaşi organizaţii caritabile. La sfârşitul zilei participanţii şi-au împărtăşit impresiile cu privire la aceste experienţe şi la gradul general de satisfacţie.
Concluziile experimentului au arătat că gradul de bucurie al celor care au cheltuit sumele primite pentru propria persoană s-a diminuat constant pe parcursul perioadei de cinci zile, în timp ce în cazul celor care au oferit banii altor persoane, nivelul de fericire s-a menţinut.
La al doilea experiment au participat, online, 502 persoane care au jucat zece runde ale unui joc puzzle din cuvinte. La fiecare rundă ei au câştigat câte cinci cenţi, pe care îi puteau păstra sau îi puteau dona pentru un scop caritabil. După fiecare rundă, participanţii au dezvăluit gradul de bucurie resimţit.
Din nou, concluziile au fost aceleași: nivelul de fericire al celor care şi-au donat câştigul a scăzut într-un ritm mult mai lent în comparaţie cu cel al participanţilor care au păstrat banii obţinuţi.
Potrivit cercetătorilor, atunci când oamenii se concentrează asupra rezultatului, cum ar fi obţinerea unei plăţi, ei sunt mai înclinaţi să compare efectele, ceea ce le diminuează sensibilitatea faţă de fiecare experienţă. Atunci când se concentrează asupra acţiunii, precum donarea către o organizaţie caritabilă, oamenii sunt mai puţin preocupaţi de comparaţia rezultatelor şi, în schimb, trăiesc fiecare act de dăruire ca pe un eveniment unic aducător de fericire.
Concluziile cercetării au fost publicate în jurnalul Psychological Science.
Foto: pixabay
Citește și: Brexitul ar putea fi oprit. Sunt șanse 50-50, spune un ministru britanic