Câinii sunt mai buni la detectarea coronavirusului decât multe teste rapide de flux lateral (LFT), potrivit unui studiu francez care susține că patrupedele ar putea fi folosite în locuri aglomerate, inclusiv aeroporturi, relatează The Guardian.

Studiul, efectuat în martie și aprilie de școala națională veterinară din Franța și de unitatea de cercetare clinică a spitalului Necker-Cochin din Paris, a arătat că animalele au fost capabile să detecteze prezența virusului cu o precizie de 97%. De asemenea, câinii au identificat în proporție de 91% probele negative, a mai arătat studiul.

O recenzie recentă a 64 de studii a arătat că testele LFT identifică corect, în medie, 72% dintre persoanele infectate cu virusul care au simptome și 58% care nu au.

”Aceste rezultate sunt confirmarea științifică a capacității câinilor de a detecta semnătura olfactivă a Covid-19”, a precizat consiliul spitalului din Paris, adăugând că studiul – care urmează să fie publicat într-o recenzie științifică – a fost primul de acest gen.

”Sunt rezultate excelente, comparabile au cele ale unui test PCR”, a declarat profesorul Marc Tréluyer, pentru AFP. Tréluyer a precizat că animalele nu vor înlocui testele PCR, care sunt semnificativ mai fiabile decât testele LFT. Patrupedele ar putea ajuta însă la ”identificarea acelor persoane care ar trebui supuse unui test viral complet și – pentru că răspunsul câinilor este atât de rapid – ar putea facilita testarea în masă” în locuri precum aeroporturi, gări și locuri în care se desfășoară concerte.

Cum a fost efectuat studiul

Probele colectate în studiul francez constau în tampoane de bumbac presate timp de două minute sub axilele participanților. Ele au fost recoltate de la 335 de persoane cu vârste cuprinse între șase și 76 de ani, care s-au prezentat pentru testele PCR la centrele de testare din Paris. Tampoanele au fost apoi sigilate în borcane și testate la cel puțin doi dintre cei nouă câini folosiți în studiu. Câinii nu au intrat în contact cu voluntarii, iar cercetătorii nu știau în prealabil ce probe au fost pozitive.

Câinii au detectat 97% din cele 109 persoane ale căror teste PCR s-au dovedit ulterior pozitiv și 91% din cele al căror test PCR a fost negativ. Cercetătorii din țări precum Australia, Germania și Marea Britanie au făcut și ei teste cu câini, în timp ce Finlanda și Emiratele Arabe Unite au lansat anul trecut studii cu câini detectori pe aeroporturile internaționale din Helsinki și Dubai.

În România, șase câini special dresați să depisteze infecția cu noul coronavirus au demonstrat o eficiență de 100% în cadrul unii proiect-pilot de cercetare realizat de Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara și Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu.

Câinii ar urma să fie folosiți pe Aeroportul Internațional din Sibiu, pentru a descoperi pasagerii infectați.

 
 

Urmărește-ne pe Google News