Americanii nu și-au schimbat anul trecut planurile de Ziua Recunoștinței sau de Crăciun, în ciuda recomandărilor Centrului pentru Controlul Bolilor. Peste 6 milioane de americani au luat avionul ca să ajungă la rude pentru a se aduna în jurul curcanului festiv gătit la cuptor și alte 14 milioane au călătorit de Crăciun. Duminica de după Anul Nou a fost cea mai aglomerată zi în aeroporturi de când a lovit pandemia, scrie Scientific American. La scurtă vreme după sărbători, numărul de infecții a crescut.
Din nou, de Paște, autoritățile le-au cerut americanilor să stea acasă. Dar, potrivit Pew Research Center, 4 din 10 americani creștini au declarat că nu concep să nu meargă la slujba de Înviere.
Ritualul bate logica
De unde vine această încăpățânare?, se întreabă oamenii de știință.
Cercetările lor arată că marile sărbători sunt foarte ritualizate și întreruperea acestor ritualuri îi înfurie pe oameni.
Din punct de vedere psihologic, ritualurile constituie valori foarte prețuite și când acestea nu mai pot fi urmate, oamenii simt că propriile valori sunt amenințate.
Ritualurile au două componente esențiale: un set de comportamente rigide și repetitive care apar la sărbători, cum este masa în familie de Paști sau mersul la Înviere, și o semnificație fixă a acestor comportamente.
Sărbătorile care conțin aceste două componente sunt și cele de la care oamenii nu pot face rabat. Participanții la studii au indicat că Ziua Recunoștinței, Crăciunul și Anul Nou sunt sărbătorile cele mai ritualizate, iar asta înseamnă că atrag cea mai mare rezistență la schimbare, mai scrie Scientific American.
Sederul Paștilor este un ritual festiv ebraic care este celebrat în prima noapte de Paști și platoul de seder cuprinde mai multe ingrediente cu semnificație simbolică, cum sunt pasca, apa sărată sau oul. Într-un studiu, mai multor evrei li s-a cerut să schimbe din ingredientele de pe platoul de seder și au constatat că inclusiv cele mai mici schimbări nu au fost primite bine și oamenii nici nu erau foarte deschiși la negociere.
„În timp ce oamenii n-au nicio problemă să analizeze din punct de vedere al costurilor și beneficiilor anumite lucruri din viața lor, cum ar fi limita de viteză, de exemplu, valorile morale nu sunt de negociat”, este concluzia autorului articolului.
Într-un alt studiu, 90% dintre evrei și musulmani au declarat că nu există sumă în bani care să-i facă să accepte ca ritualul circumciziei la bărbați să nu mai aibă loc.
Cu alte cuvinte, ținem foarte mult la ritualurile fiecărui eveniment, fie el Paște sau Crăciun, și orice alterare a lor este echivalentul unei alterări morale. Prin urmare, deciziile raționale pot pierde lesne lupta atunci când în balanță sunt chestiuni de morală.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!