Studiul a fost realizat de către compania de cercetare Ipsos, în baza datelor furnizate de către platformele de recrutare eJobs.ro, BestJobs, Hipo.ro și Undelucram.ro.
eJobs este cel mai mare portal de recrutare de forță de muncă din România și este deținut de Ringier România, același grup care deține și ziarul Libertatea.
Studiul a pus în evidență un clivaj major la nivelul întregii țări între cei care au lucrat de acasă și cei care au continuat să meargă la serviciu, asigurând, practic, condițiile de bază pentru ceilalți de a putea să lucreze de acasă.
Bărbații fără studii au ținut economia în viață
Cei care au mers la serviciu au fost bărbații, angajații de peste 45 de ani, cei din mediul rural sau urbanul mic și mediu, precum și angajații cu educație primară și medie.
Cei care au stat acasă au fost îndeosebi femeile, tinerii între 18 și 34 de ani și persoanele cu educație superioară.
Provocările lucrului de acasă au fost diferite în funcție de vârsta angajaților: dacă tinerii se plâng de lipsa unui program de masă și izolare socială, cei mai maturi au fost forțați să învețe deprinderi profesionale noi, să gestioneze zile încărcate sau responsabilități familiale.
”Într-un mod poate incorect politic, aș putea spune că cei privilegiați au stat acasă, pe când cei defavorizați au mers la lucru pentru a face acest lucru posibil. #staiacasasalveazavieti nu este un drept pentru toată lumea, atâta vreme cât, parafrazându-l pe Orwell, unii sunt mai egali decât alții. Unii au salvat viețile celor de acasă mergând la lucru, ceea ce nu e valabil doar pentru personal”
Alina Stepan, manager de țară al Ipsos România:
Conform studiului, Bucureștiul este o ”pasăre rară”, înregistrând cel mai mare procent al celor care lucrează de acasă (65%) față de cei care au continuat să meargă la serviciu (22%).
Cele mai afectate persoane sunt de la țară și fără studii
Datele mai arată că persoanele cel mai afectate de pierderea locului de muncă au între 45-54 de ani, sunt din mediul rural și orașe medii sau au un nivel de educație mediu și submediu.
În același timp, șomajul tehnic a fost o măsură ce a afectat mai degrabă persoanele de sex feminin, din orașe medii, cu educație medie.
Pentru 27% dintre respondenți nu s-a schimbat nimic la locul de muncă în ultimele luni, în timp ce, la polul opus, 19% și-au pierdut locul de muncă, 16% sunt în șomaj tehnic, iar 23% și-au văzut fie salariul sau beneficiile diminuate, fie norma de muncă redusă.