Studiul Com-Cov a analizat, comparativ, ce efecte au două doze de Pfizer, două de AstraZeneca, precum și o combinație între cele două seruri. Toate combinațiile au funcționat bine, declanșând sistemul imunitar, arată studiul. Experții spun că aceste informații ar putea oferi o mai mare flexibilitate în administrarea vaccinurilor.

Iată, mai jos, la ce concluzii au ajuns cercetătorii:

  • AZ urmat de Pfizer a produs anticorpi mai mulți și un răspuns mai bun al celulelor T decât Pfizer urmat de AZ
  • Ambele combinații au produs mai mulți anticorpi decât două doze de AZ
  • Cel mai mare număr de anticorpi a fost produs de două doze de Pfizer, iar cel mai bun răspuns al celulelor T a fost produs de AZ urmat de Pfizer

Rezultatele studiului mai arată că persoanele care au primit deja două doze de AstraZeneca ar avea un răspuns imun mai puternic dacă li s-ar administra o a treia doză de rapel dintr-un ser diferit, în cazul în care acest lucru ar fi recomandat din toamnă.

Autoritățile britanice spun că nu există nici un motiv pentru a schimba actualele scheme de vaccinare. Totuși, aceste concluzii ale studiului ar putea oferi o mai mare flexibilitate țărilor care întâmpină anumite dificultăți de aprovizionare.

Unele țări folosesc deja doze mixte. De exemplu, Spania și Germania oferă vaccinuri ARNm produse de Pfizer sau Moderna ca a doua doză persoanelor mai tinere care au primit deja o primă doză de AstraZeneca. Măsura a fost luată după apariția cazurilor foarte rare de apariție a unor cheaguri de sânge la cei vaccinați cu AstraZeneca.

O altă concluzie este aceea că două doze oferă cea mai bună protecție împotriva coronavirusului. Studiul Com-Cov a fost realizat pe 850 de voluntari cu vârsta peste 50 de ani, cărora cele două doze le-au fost administrate la un interval de patru săptămâni.

Cu toate acestea, prof. Matthew Snape, de la Universitatea Oxford, a spus că intervalul mai lung, cum ar fi cel de 8-12 săptămâni aplicat în prezent în Marea Britanie, produce un răspuns imunitar mai bun.

Rezultatele dozelor combinate, administrate la un interval de 12 săptămâni, vor fi disponibile luna viitoare, mai arată sursa citată.

Urmează a treia doză de rapel în toamnă?

Un
alt studiu publicat luni și citat de BBC spune că o a treia doză
de vaccin AstraZeneca, administrată la mai mult de șase luni după
a doua doză, stimulează sistemul imunitar.

Experții
spun însă că este prea devreme să spună dacă este nevoie de a
treia doză de rapel până la iarnă, deoarece nu este clar în cât
timp scade imunitatea.

Prof. Paul Hunter, de la Universitatea East Anglia, spune că marea întrebare de actualitate este dacă va urma o a treia doză la toamnă. „Bănuiesc că va fi mai probabilă în cazul celor mai expuși la virus, fie din cauza vârstei, fie din cauza problemelor clinice”, a afirmat acesta.

El a mai spus că celor vaccinați complet cu AstraZeneca li s-ar putea oferi mai degrabă o doză de rapel Pfizer, în loc de una din același ser.

De asemenea, cei care au parcurs schema completă cu Pfizer s-ar putea să nu aibă nevoie de o a treia doză de rapel, conform concluziilor din studiul Com-Cov.

Urmărește-ne pe Google News