Care este explicația cercetătorilor? Alcoolul crește încrederea în sine și reduce anxietatea socială. Astfel, capacitatea lingivistă se îmbunătățește. Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Maastricht, Universitatea din Liverpool și Kings College din Londra.
În total, 50 de persoane a căror limbă natală este germană au fost supuși unui test. Subiecții, care au învățat recent să vorbească, să citească și să scrie în olandeză, au fost puși să vorbească cu un olandez timp de două minute. 25 dintre ei au but un pahar de apă, iar ceilalți o cantitate de alcool.
Rezultatul a fost că cei care au consumat alcool au fost mai bine cotați de interlocutorii lor olandezi decât colegii lor, mai ales în ceea ce privește pronunția. O posibilă explicație ar putea fi efectul alcoolului de reducere a anxietății. Dar este nevoie de mai multe cercetări pentru a testa acest lucru, spun cercetătorii care amintesc că o cantitate mare de alcool afectează în mod negativ discursul.
Având în vedere că participanții la studiu au știut ce au consumat, nu este clar dacă efectul este unul biologic sau psihologic.
„În viitor, cercetarea va trebui să includă un placebo la alcool”, precizează autorii cercetării, care a fost finanțată de Universitatea din Maastricht.
Legătura dintre o bună pronunție într-o limbă străină și consumul moderat de alcool a mai fost studiată și în trecut. Astfel, în 1972, un studiu a constatat că subiecții americani care au băut doze mici de alcool și-au îmbunătățit pronunția unor cuvinte în limba thailandeză.
Citește și: REPORTAJ VIDEO | Prototip al Armatei: „Sarcofagul” care îţi salvează viaţa în caz de atac nuclear, chimic sau biologic arată ca un sac de dormit