Expertiza e vitală în plină criză provocată de pandemia de coronavirus. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință.  Semnatarii sunt ziariști cu mare experiență care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul pasionat de știință din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea bazate pe cele mai recente date, studii și prognoze despre epidemia de coronavirus.


Studiul publicat în revista Frontiers in Pediatrics a urmărit starea de sănătate a patru femei însărcinate care au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2, virusul ce cauzează boala respiratorie COVID-19. 

Toate cele patru femei au fost internate în Spitalul Unirii din Wuhan, China, unde au și născut. 

Wuhan este epicentrul pandemiei de COVID-19 care a îmbolnăvit peste 170.000 de oameni în 158 de țări. 

Potrivit studiului, niciunul dintre nou-născuți n-a avut simptome serioase asociate cu COVID-19 cum ar fi febra sau tusea, deși cu toții au fost inițial izolați în unități de terapie intensivă și au fost hrăniți cu formulă de lapte. 

Unul dintre nou-născuți a avut probleme minore de respirație timp de trei zile, care au fost  tratate datorită ventilației mecanice. Doi bebeluși, inclusiv cel cu probleme respiratorii, au avut erupții corporale care au dispărut de la sine. 

Teste negative la bebeluși

Trei dintre bebeluși au avut teste negative pentru COVID-19. În cazul celui de-al patrulea bebeluș, mama a refuzat testarea. 

Este totuși imposibil de determinat în acest moment dacă există vreo conexiune între COVID-19 la mame și aceste probleme medicale secundare ale nou-născuților. 

„Nu suntem siguri că erupțiile corporale se datorează infecției COVID-19 ale mamelor,” a declarat Dr. Yalan Liu, unul dintre autorii noului studiu și cercetător la Universitatea de Știință și Tehnologie Huazhong din China.

Toți cei patru bebeluși sunt acum complet sănătoși iar mamele s-au vindecat complet de COVID-19. 

Acesta este al doilea studiu care a determinat că noul coronavirus responsabil pentru COVID-19 nu se transmite de la femeile însărcinate nou-născuților. Studiul precedent, publicat în revista The Lancet, a urmărit starea de sănătate a nouă mame infectate cu COVID-19, neputând găsi vreo dovadă că virusul s-a transmis celor nouă bebeluși. 

Nașterea prin cezariană este considerată mai sigură decât cea naturală

Toate cele nouă nașteri, cât și trei din cele patru prezentate în noul studiu, au fost făcute prin cezariană. 

Pentru a evita infecțiile cauzate prin transmiterea perinatală și postnatală, medicii noștri obstetricieni sunt de părere că nașterea prin cezariană este mai sigură. O singură mamă a optat pentru naștere naturală pentru că intrase deja în travaliu. Bebelușul era normal. Poate nașterea vaginală e și ea sigură. E ceva ce trebuie studiat.

Dr. Yalan Liu, China:

Rezultatele sunt similare cu studii care nu au găsit dovezi de transmitere virală de la mamă către nou-născuți, în cazul mamelor infectate cu SARS și MERS, cauzate de alte tulpini de coronavirus. 

Ambele studii implică un număr mic de cazuri, ceea ce nu oferă un grad sporit de încredere că rezultatele se vor aplica altor persoane sau altor demografice. Sunt totuși rezultate îmbucurătoare, iar eforturile cercetătorilor de a publica astfel de studii în timp record sunt de apreciat. 

În viitor, cercetătorii vor să demareze alte investigații în care vor colecta probe adiționale de la nou-născuți, inclusiv cele de placentă, fluid amniotic, sânge neonatal și fluid gastric, pentru a detecta o posibilă urmă de virus printre acestea. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News