În luna martie a acestui an, atunci când în mare parte din lume pandemia de COVID-19 se instalase, un bărbat din Israel a fost dus la spital cu o tuse seacă și fără miros. Ulterior, pacientul a făcut febră și simțea o stare continuă de oboseală. După trei zile de supraveghere medicală, acesta a fost trimis în carantină, acasă.

După un timp, omul a constatat că scrisul de mână i s-a schimbat, a devenit mai mic, înclinat și aproape indescifrabil. Mai mult, avea dificultăți în a vorbi fluent sau în a scrie un sms pe telefonul său. Mâna dreaptă a început să-i tremure fără a o putea controla. N-a durat mult și simptomele s-au înrăutățit, astfel că a revenit la spital, de această dată la secția de neurologie, cu grave disfuncții la nivelul creierului și ale sistemului nervos.

Medicii i-au făcut o serie de teste, din care a rezultat un diagnostiv devastator: Parkinson. Bărbatul avea doar 45 de ani, iar boala apăruse la două luni după ce fusese depistat pozitiv cu COVID-19. Cazul studiat de mai mulți cercetători din Marea Britanie a avut loc în Israel.

Acest caz, descris recent în publicația The Telegraph, nu este unic.

Medicii din întreaga lume au observat că virusul SARS-CoV-2 este adesea însoțit nu doar de dificultăți în respirație și de tuse care afectează corpul, ci și de o gamă largă de afecțiuni care afectează creierul: concentrare, delir, până la accident vascular cerebral și Parkinson.

Potrivit lui Mary Ni Lochlainn, de la Kings College din Londra, până la 80% dintre cei aflați în terapie intensivă suferă de delir.

Consecințele infectării cu SARS-CoV-2, sugerează statisticile, sunt dramatice. Cei cu tulburări cerebrale au avut nevoie de trei ori mai mult timp în spital pentru a se recupera, iar riscul de deces a crescut de șapte ori, a mai arătat studiul făcut la Chicago.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News