Indicele anual care măsoară starea democrației globale arată pentru 2021 un scor general de 5,28, în scădere de la 5,37 în 2020. Practic, a fost înregistrat cel mai mare regres din anul 2010 până acum. De asemenea, este cel mai slab scor global consemnat de când indicele a fost introdus, în anul 2006.

Mai puțin de jumătate din populația lumii, 45,7%, a trăit într-o democrație în 2021, față de 49,4% în 2020, conform grupului de analiză din Londra.

În Europa, Spania a fost retrogradată la nivelul de „democrație deficientă”, din cauza scorului său redus la capitolul independenței judiciare.

Marea Britanie a coborât în clasament în urma controverselor legate de finanțarea partidelor și a unei serii de scandaluri, dar rămâne o „democrație deplină”.

Unde s-au înregistrat cele mai mari scăderi ale indicelui democrației

6,4% din populația lumii trăia anul trecut într-o „democrație deplină”, în regres față de 2020, ca urmare a retrogradării Spaniei și statului Chile.

De asemenea, mai mult de o treime din populația lumii (37,1%) se afla în 2021 sub o guvernare autoritară, o mare parte dintre acești locuitori fiind în China.

„China nu a devenit mai democratică pe măsură ce s-a îmbogățit. Dimpotrivă, a devenit mai puțin liberă”, potrivit EIU.

Primele trei locuri în Indexul Democrației sunt ocupate de Norvegia, Noua Zeelandă și Finlanda, în timp ce ultimele trei țări din clasament sunt Coreea de Nord (locul 165), Myanmar (locul 166) și Afganistan (locul 167).

Alături de Tunisia, Myanmar și Afganistan au înregistrat cele mai mari scăderi ale indicelui, după lovitura militară din statul din Asia de sud și preluarea puterii la Kabul de către talibani.

România se află pe locul 61 în clasament, după Republica Dominicană și urmată de Mongolia și Serbia. Republica Moldova ocupă locul 69. Anul trecut, România era pe locul 62.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News