Cercetătorii de la Departamentul Afacerilor Veteranilor din SUA au comparat ratele noilor probleme cardiovasculare la 153.760 de persoane infectate cu coronavirus înainte ca vaccinurile să fie disponibile, în comparație cu un grup de 5,6 milioane de persoane care nu a luat virusul și alt grup, de 5,9 milioane de persoane, ale cărui date au fost colectate înainte de pandemie.

În comnparație cu celelate două grupuri, la un an după recuperarea din faza acută a infecției, supraviețuitorii COVID-19 consultați au avut:

  • un risc cu 63% mai mare de atac de cord;
  • un risc cu 69% mai mare de ritm cardiac neregulat și problematic;
  • un risc cu 52% mai mare de accident vascular cerebral;
  • un risc cu 72% mai mare de insuficiență cardiacă;
  • un risc de aproape trei ori mai mare de apariție a unui cheag de sânge potențial letal în plămâni.

Riscurile crescute în rândul foștilor pacienți COVID-19 au fost evidente la tineri și bătrâni, bărbați și femei, oameni cu și fără diabet și cu și fără boli de rinichi, precum și fumători și nefumători, a spus Ziyad Al-Aly, directorului Serviciului de Cercetare și Educație la clinica pentru veterani St. Louis și profesor de epiedemiologie la de Washington University din St. Louis.

Ziyad Al-Aly.

Riscurile au fost mari chiar și la persoanele care au avut forme ușoare de COVID-19 și nu au trebuit să fie spitalizate, a menționat el, pe Twitter. 

„Oamenii cu COVID-19 ar trebui să acorde atenție sănătății lor și să solicite îngrijiri medicale dacă prezintă simptome precum durere în piept, presiune în piept, palpitații, umflarea picioarelor etc”, a declarat Al-Aly, într-o declarație pentru Reuters.

Studiu: Efectele secundare ale vaccinului ARNm nu diferă la pacienții cu cancer

Potrivit unui alt studiu citat de Reuters, semnat de Rebecca Schulman, profesor asistent de inginerie chimică și biomoleculară la Universitatea de Medicină Johns Hopkins, gastroenterologul David Weinberg, șeful clinicii Fox Chase Cancer Clinic din Philadelphia, și cercetătorul Eric Ross, biostatistician și bioinformatician vaccinurile antiCOVID-19 care utilizează tehnologia ARNm nu produc efecte secundare suplimentare pe termen scurt la pacienții cu cancer.

David Weinberg.

Cercetătorii au chestionat 1.753 de persoane care au primit prima doză și rapelul vaccinului Pfizer/ BioNTech, dintre care aproximativ două treimi aveau antecedente de cancer și aproximativ 12% dintre ei primeau tratament cu chimioterapie, imunoterapie, radioterapie sau au fost supuși unor intervenții chirurgicale pentru boala lor. Peste 90% dintre cancere implicau tumori solide.

S-a demonstrat că vaccinul Pfizer funcționează bine în astfel de cazuri. Persoanele cu și fără cancer au raportat rate similare de durere la locul injectării, dureri musculare, dureri articulare, febră, frisoane, dureri de cap, greață și oboseală, a raportat echipa de cercetare în Journal of the National Comprehensive Cancer Network.

În general, simptomele post-vaccinare au fost raportate de aproximativ 73% dintre pacienți, indiferent dacă au avut cancer, durerea la locul injectării fiind cel mai frecvent eveniment advers.

Studiile anterioare au descoperit o ezitare la vaccin în rândul pacienților cu cancer, au observat cercetătorii.

Daunele COVID-19 sunt „agravate pentru pacienții cu cancer care au refuzat vaccinarea”, au spus aceștia. 

Datele noastre, în combinație cu cele din alte surse, arată că vaccinul ARNm COVID-19 este bine tolerat de pacienții cu antecedente de cancer, inclusiv de cei care primesc tratament activ.

Foto cu caracter ilustrativ: EPA

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News