”În același timp, 21% dintre angajatori au optat pentru varianta menținerii salariilor brute la nivelul din 2017 și au acordat indemnizații sau bonusuri de compensare, astfel încât veniturile nete ale angajaților să nu scadă”, se arată în studiu.

În cazul în care cei 21% dintre angajatori nu mai acordă în continuare primele respective, salariile angajaților respectivi vor scădea.

”O mare parte a companiilor-client Adecco România, au folosit în primele luni din anul 2018 o variantă de salarizare care presupunea oferirea salariului brut din 2017, plus un bonus sau o indemnizație de compensare, însă au renunțat treptat la această metodă.

Nevoia de a reține și de a motiva angajații, dar și problemele generate de birocrația excesivă, îi determină pe tot mai mulți angajatori să renunțe la aceste indemnizații de compensare în 2019.

Anul viitor, 20% dintre angajatorii care nu au efectuat încă transferul contribuțiilor pe contractele de muncă în 2018, susțin că vor face acest lucru, potrivit rezultatelor sondajului Adecco Research”, a declarat, într-un comunicat, Florin Godean, directorul pentru România al Adecco.

Datele arată că doar 5% dintre companii vor mai menține în 2019 soluția acordării salariilor din 2017 la care să se adauge bonusuri.

”Revoluția fiscală”

Odată cu ”revoluția fiscală”, adoptată prin ordonanța de urgență 79/2017, Guvernul a stabilit trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Companiile și instituțiile au în continuare obligația reținerii acestora.

Contribuțiile sociale sunt de 25% pentru pensii, 10% la sănătate, iar firmele mai achită 2,25% drept contribuție asigurătoare pentru muncă.

În același timp, Guvernul a decis reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru a compensa contribuțiile.

Avocatul Poporului nu a atacat ordonanța la CCR

Ordonanța de urgență se află în vigoare, dar legea de adoptare a acesteia nu a fost încă adoptată în Parlament. Sindicaliștii de la Blocul Național Sindical au anunțat că o vor ataca la Curtea Constituțională imediat ce legea va fi adoptată.

Fiind doar ordonanță, aceasta nu poate fi acum adoptată decât de Avocatul Poporului, dar acesta nu dorește acest lucru.

Potrivit BNS, un milion de români au avut salariile afectate de ”revoluția fiscală”.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News