„Acesta este primul studiu în care se verifică dacă fumătorii de țigări clasice care trec pe țigări electronice pot să facă asta fără să reia vechile obiceiuri”, arată John Pierce, profesor în medicina de familie și sănătate publică la Institutul San Diego pentru Sănătate Publică din cadrul Școlii Wertheim de Sănătate Publică și Studii privind Longevitatea.
„Renunțarea la fumat este cel mai important lucru pe care un fumător îl poate face pentru sănătatea sa”, explică el într-o declarație atașată studiului, „dar dovezile arată că țigările electronice fac ca renunțarea să fie mai puțin probabilă, nu mai posibilă”.
Studiul nu a luat în calcul și produsele de substituție a tutunului care îi ajută pe fumători să renunțe, a declarat Pierce pentru CNN. Aceste terapii de substituție includ guma de mestecat cu nicotină, plasturi și bomboane care conțin cantități mici de nicotină.
„Acest studiu nu se axează pe încercările de a renunța la fumat”, a declarat Pierce. „Se concentrează pe oamenii care au avut succes în încercarea de a renunța la fumat și analizează dacă cei care au apelat la o sursă alternativă de nicotină – care rareori este folosirea pe termen lung a terapiilor de substituție – se descurcă mai bine decât cei abstinenți”, a mai explicat el.
Țigările electronice, o alternativă controversată
Țigările electronice sunt din ce în ce mai folosite de fumători drept alternative la fumatul clasic, pe măsură ce aceștia încearcă să renunțe definitiv la tutun. Țigările electronice funcționează prin încălzirea unui lichid compus din arome, glicerină, alte substanțe, inclusiv nicotina până când lichidul ajunge în stare de vapori.
Folosirea acestui tip de țigări a devenit extrem de populară în Marea Britanie, în special după ce un studiu a descoperit că acestea au ajutat între 50.000 și 70.000 de persoane să renunțe la fumat în 2017.
De asemenea, din compoziția țigării electronice lipsesc peste 7.000 de produse chimice care se regăsesc în fumul de țigară, dintre care multe sunt toxice, potrivit CNN.
Totuși, utilizarea lor a devenit controversată în Statele Unite, dar și în alte țări, după ce au fost emise avertizări cu privire la efectele lor pe termen lung, posibil din cauza altor substanțe, cu excepția nicotinei, regăsite în lichid sau în dispozitiv.
Afecțiune a plămânilor legată de vapori
Agenția federală din Statele Unite Surgeon General susține că vaporii pot conține „particule ultrafine care pot fi inhalate în plămâni și arome precum diacetyl, un compus chimic care are legătură cu afecțiuni pulmonare serioase, dar și compuși organici volatili și metale grele precum nichelul, staniul ș.a.”.
În plus, multe studii arată că fumatul țigărilor electronice îi face pe adolescenți să apeleze în cele din urmă la țigările clasice.
În 2019, o boală misterioasă de plămâni legată de fumatul țigărilor electronice în rândul tinerilor a fost, de asemenea, un semnal de alarmă. Din februarie 2020, această afecțiune a provocat decesul a 68 de persoane și a îmbolnăvit alte 2.807, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite.
Un tânăr în vârstă de 18 ani, care folosea țigări electronice de peste un an, a ajuns în spital cu „plămâni precum ai unui vârstnic de 70 de ani”.
Afecțiunea, cunoscută acum sub numele de EVALI, are legătură cu țigările electronice care conțin acetat de vitamina E, o substanță uleioasă care se lipește de țesutul plămânilor.
Șanse cu 8,5% mai mari să se reapuce de fumat
Studiul, care a fost publicat marți în Jurnalul JAMA Network Open, a analizat date cu privire la fumătorii care au renunțat la viciu. În cadrul studiului, cercetătorii au vrut să afle date despre fumătorii care au renunțat cu ajutorul altor produse care conțin nicotină precum trabucuri, țigări de foi, dar și țigări electronice. Apoi, oamenii de știință au analizat timpul în care aceștia s-au reapucat de fumat.
„Scopul studiului nostru a fost să vedem dacă fumătorii care au renunțat de curând și au trecut pe țigări electronice aveau mai puține șanse să se reapuce de fumat, în comparație cu cei care nu mai foloseau deloc nicotina”, a declarat autoarea Karen Messer, șef al Diviziei de Biostatistică și Bioinformatică la Școala de Sănătate Publică Herbert Wertheim.
Analiza a descoperit că 50% dintre cei care renunțat la fumat fără ajutor rămăseseră nefumători în al doilea an, dar numai 41,5% dintre cei care au apelat la țigări electronice au avut același succes.
Cei care au apelat la țigări electronice (sau la alt produs care conține tutun) aveau cu 8,5% mai multe șanse să reia fumatul.
John Pierce, profesor în medicina de familie și sănătate publică:
„Dacă trecerea de la țigările clasice la țigările electronice ar fi fost o cale viabilă de a renunța la fumat, cei care fumau țigări electronice ar fi trebuit să aibă rate de succes mai mari, dar nu am găsit nicio dovadă în sensul ăsta”, a mai spus el.
Autorii au mai explicat că este nevoie de studii adiționale pentru a afla felul în care utilizarea țigărilor electronice afectează renunțarea, dar și reluarea obiceiului pe perioade mai lungi de timp.
„Pentru ca țigările electronice să funcționeze pe termen lung în procesul de renunțare, trebuie să existe o rată mult mai mică a celor care s-au întors la țigările clasice”, a declarat Pierce, adăugând că până acum cercetătorii nu au putut demonstra asta.
Vestea bună este că fumătorii pot renunța cu succes. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor spune că, astăzi, sunt mai mulți foști fumători decât actuali fumători în comparație cu deceniul trecut.