Studiul, realizat pe aproape 73.000 de persoane cu vârsta medie de 66 de ani, în mare parte bărbați, arată că în cazul bolnavilor de COVID care fac forme medii, ce nu necesită spitalizare, riscul de deces, în primele șase luni de la infectare, crește cu 60%, notează Business Insider.

Autorii studiului, cercetători de la Departamentul pentru Afacerile Veteranilor din SUA, mai arată că 20% dintre vârstnicii infectați cu coronavirus care nu dezvoltă forme ce necesită spitalizare – ușoară și moderată – rămân cu sechele vreme îndelungată după ce, teoretic, s-au vindecat de COVID.

Cel mai des reclamate de foștii pacienți sunt dificultățile de respirație, migrenele, tulbutările de metabolism și problemele mintale – dezorientare, pirederi de memorie, anxietate.

Autorii studiului nu au furnizat date legate de durata acestor sechele și nici eventualele suferințe preexistente ale persoanelor înrolate în studiu.

Dr. Laurie Jacobs, șefa departamentului de medicină internă de la Hackensack University Medical Center, a declarat pentru New York Times că rezultatele acestui studiu, în care ea nu a fost implicată, reflectă întocmai ce au trăit ea și colegii ei de la începutul pandemiei de COVID, mai ales în privința sechelelor care chinuie pacienții luni bune după vindecarea de boală.

Oamenii rămân cu afecțiuni respiratorii serioase și cu dureri de cap debilitante. Sunt cazuri în care pur și simplu devine o boală cronică.

Dr. Laurie Jacobs:

 
 

Urmărește-ne pe Google News