În total, fumătorii de țigări clasice care trec la fumatul de țigări electronice ar putea trăi cu 86.7 milioane de ani mai mult, spun cercetătorii, potrivit medicalxpress.com.
Publicat în jurnalul “Tobacco Control”, este primul studiu care contrează starea de sănătate publică raportându-se la înlocuirea fumatului clasic cu cel “modern”, încurajând o strategie prin care oamenii să “câștige ani de viață”, spune autorul David Levy, profesor și oncologist.
Pentru realizarea studiului, Levy și echipa lui s-au uitat la variabile ca răul produs de țigările electronice, gradul de absorbție a tinerilor, precum și rata de renunțare la fumat.
Au fost făcute două proiecții, una descrisă optimist și una pesimist, pe baza diferitelor scenarii în ceea ce privește răul relativ provocat de țigările clasice în comparație cu cele electronice. Concluziile au fost că ambele scenarii pot duce la moartea prematură a fumătorilor, dar vaping-ul poate salva un număr mai mare de vieți.
Cu toate acestea, există și alte studii care vorbesc despre nocivitatea țigărilor electronice. Printre dezavantajele pe care le-au enumerat specialiștii, se află: riscul de a inhala o cantitate mai mare de nicotină, peste nivelul necesar; nivelul crescut de nicotină sau alte substanţe pe care le conţin ţigările electronice reduce mecanismele de curăţare a mucusului, astfel de pot face bronşite acute sau cronice şi slăbeşte sistemul imunitar.
De asemenea, reprezentanţii Agenţiei Medicamentelor din SUA au găsit în ţigara electronică substanţe toxice pentru om, precum glicolul, care nu este altceva decât antigelul folosit în motoarele maşinilor. Inhalarea vaporilor de glicol e iritativă pentru căile respiratorii.