- Bisericile americane depind în mod direct de membri, din punct de vedere financiar. Mii de lăcașe de cult se închid anual în Statele Unite, notează Gallup.
În 1937, procentul americanilor care se declarau membri ai unei case de cult era de 73%, potrivit primei cercetări sociologice făcute pe această temă de Gallup, devenit între timp unul dintre cele importante institute de sondare a opiniei publice din lume.
Timp de șapte decenii s-a păstrat în jurul acestui procent. Acest lucru a început să se schimbe în 2000, iar numărul a scăzut constant de atunci.
Gallup a updatat o analiză pe care a realizat-o în 2019, când a consemnat pentru prima dată scăderea masivă a numărului membrilor bisericilor în Statele Unite, calculat la 50%. Un an mai târziu, procentul scădea la 47%.
Gallup le pune americanilor o serie de întrebări cu privire la atitudinile și practicile lor religioase de două ori pe an. Peste 6.000 de adulți participă la sondaj.
21% dintre americani se declară fără religie
Creșterea numărului celor care declară că nu au nicio religie este considerat de cercetătorii de la Gallup drept principalul motiv al declinului membrilor bisericilor.
În ultimele două decenii, numărul celor care declară că nu se identifică cu nicio religie a crescut de la 8% în intervalul 1998 – 2000 la 13% în perioada 2008 – 2010, ajungând la 21% în ultimii trei ani.
Declinul este pus și pe seama schimbării generațiilor, 66% dintre americanii născuți înainte de 1946 sunt încă membri ai unei biserici, în comparație cu doar 36 dintre mileniali (persoane născute între 1980 și 1990).
31% dintre mileniali declară că nu au nicio religie. Iar procentul crește la 33% în rândul celor născuți după 1990 care au atins vârsta adultă.
În rândul grupurilor religioase, catolicii au pierdut mai mult decât protestanții.
De asemenea, potrivit datelor Gallup, declinul este mai puternic în rândul celor care se descriu ca fiind democrați sau independenți. Democrații au pierdut 25% în ultimii 20 de ani, iar independenții, 18%.
Republicanii pierd și ei, dar doar 12%.
Profesor: „Reacție alergică la dreapta religioasă”
David Campbell, profesor și președinte al departamentului de științe politice al Universității Notre Dame – Indiana și coautor al cărții „American Grace: How Religion Divides and Unites Us”, consideră că un motiv al declinului este politic – o „reacție alergică la dreapta religioasă”, scrie cotidianul britanic The Guardian.
„Mulți americani – în special tinerii – văd religia ca fiind legată de conservatorismul politic și de Partidul Republican în mod special”, explică David Campbell. „Întrucât nu este partidul lor sau politica lor, ei nu vor să se identifice ca fiind religioși. Tinerii sunt deosebit de alergici la percepția că multe, dar în niciun caz toate religiile americane sunt ostile drepturilor LGBTQ”.
Cercetările efectuate de Campbell, notează The Guardian, arată că un număr tot mai mare de americani s-au îndepărtat de religie, deoarece politicienii – în special republicanii – au amestecat religia cu politica.
Campbell spune că a existat întotdeauna un flux și reflux în aderarea americanilor la religie, dar consideră că actualul declin are toate șansele să continue.
Mii de biserici se închid anual
Cu mai mult de 7 din 10 persoane care se declară ca aparținând unui anumit cult, Statele Unite rămân o națiune religioasă, concluzionează Gallup. Care notează și că declinul înregistrat în rândul membrilor de biserici pare inevitabil în decadele următoare.
Pentru a continua să funcționeze, bisericile sunt dependente de membrii lor, pentru sprijin financiar și pentru serviciile prestate.
În timp ce un număr precis de închideri de biserici nu este cunoscut, o estimare invocată de Gallup arată că mii de biserici americane se închid în fiecare an.
Foto 123rf