Oamenii de ştiinţă de la Kings College London au analizat răspunsul imunităţii organismului în cazul a peste 90 de pacienți și personal medical Guys și St Thomas NHS Foundation Trust. Cercetătorii au găsit că anticorpii produşi pot distruge virusul la aproximativ trei săptămâni după debutul simptomelor, dar apoi nivelul acestora scade rapid, notează sursa citată.

Analizele de sânge au arătat că, în timp ce 60% dintre participanţii la studiu au reacţionat “puternic” în lupta cu virusul, producând anticorpii necesari, doar 17% au păstrat aceeași capacitate trei luni mai târziu. Nivelurile de anticorpi au scăzut de 23 de ori de-a lungul perioadei de monitorizare, iar în unele cazuri au devenit nedetectabile.

“Oamenii dau un răspuns rezonabil la producerea anticorpilor împotriva virusului, dar aceştia se mențin într-o perioadă scurtă de timp. Această perioadă variază în funcţie de vârful atins de fiecare pacient”, a spus dr. Katie Doores, autor principal al studiul de la Kings College London.

Sistemul imunitar are mai multe modalități de a combate coronavirusul, dar dacă anticorpii sunt principala linie de apărare, atunci oamenii ar putea fi reinfectați în valuri sezoniere, iar vaccinurile nu pot să ne protejeze mult timp.

Katie Doores precizează că dacă infecţia cu noul coronavirus provoacă anticorpi care scad în două-trei luni, vaccinul va face acelaşi lucru.

Studiul Kings College este primul care a monitorizat nivelurile de anticorpi la bolnavii de COVID-19 timp de trei luni după apariția simptomelor.

Studiul a arătat că nivelurile de anticorpi au crescut mai mult și au durat mai mult la pacienții cu cazuri severe. Acest lucru se poate întâmpla deoarece pacienții au mai multe virusuri și elimină mai mulți anticorpi pentru a lupta împotriva infecției.

Există alte patru tipuri de coronavirus în circulație largă care provoacă răceala comună. “Un lucru pe care îl cunoaștem despre aceste coronavirusuri este că oamenii se pot reinfecta destul de des”, a spus profesorul Stuart Neil, coautor al studiului.

Urmărește-ne pe Google News