Rezultatele studiului au fost publicate astăzi, iar în cadrul cercetării au participat 432 de persoane. Cercetarea nu se axează doar pe cantitatea de anticorpi generaţi, ci şi pe randamentul acestora.
Pacienții au fost monitorizați mai multe luni, iar rezultatele obţinute au evidenţiat că, iniţial, atât numărul cât şi randamentul anticorpilor era superior celor generaţi de persoanele vaccinate cu ambele doze de vaccin Pfizer decât cei ai persoanelor care trecuseră prin boală.
Deşi cantitatea de anticorpi a continuat să scadă cu trecerea timpului la ambele grupuri – mai repede în primul grup decât în cel de-al doilea – randamentul lor a slăbit între cei vaccinaţi, în timp ce în grupul celor trecuţi prin boală s-a ameliorat.
Pe de altă parte, şi spre surprinderea cercetătorilor, datele analizate au susținut şi că randamentul şi cantitatea anticorpilor pacienţilor trecuţi prin boală cu nivel de obezitate au fost mai mari, în perioadele de timp studiate, decât la cei cu exces de greutate sau cu greutate normală.
Acest lucru sugerează că persoanele cu obezitate trecute prin boală sunt mai bine protejate împotriva viitoarelor infectări cu COVID decât persoanele cu exces de greutate sau cu greutate normală.
„Aceste rezultate oferă informaţie specifică a răspunsului imunitar ce poate explica nivelul de protecţie diferenţiat împotriva COVID-19 între cei infectaţi prealabil şi cei vaccinaţi”, a subliniat unul dintre autorii studiului, Carmit Cohen. Cercetarea va fi prezentată în aprilie la Congresul European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase din Lisabona