La șapte zile după a doua doză, vaccinul a oferit o protecție de 95,3% împotriva infecției și de 96,7% împotriva decesului. Protecția împotriva infecției simptomatice și asimptomatice a fost de 97,0%, respectiv 91,5%. Protecția împotriva internării în spital a fost în general 97,2%. La 14 zile după a doua doză, protecția a crescut ușor.
În schimb, o singură doză de vaccin s-a dovedit parțial eficientă, oferind 58% protecție împotriva infecțiilor, 76% împotriva spitalizării și 77% împotriva decesului. Autorii studiului din revista medicală Lancet spun că acest lucru arată cât de important este să fie făcut și rapelul.
Autorii au scris că „bazarea pe protecția împotriva Covid-19 oferită de o singură doză ar putea să nu fie prudentă”. Vaccinul a fost dezvoltat pentru a fi administrat ca două doze și au fost observate niveluri substanțial mai mari de anticorpi după a doua doză.
Studiul sugerează că o rată cât mai mare de vaccinare poate opri în mod semnificativ pandemia și oferă speranță privind ținerea sub control a unor posibile viitoare focare.
„Până în acest moment, nicio țară din lume nu a descris impactul național asupra sănătății publice a unei campanii naționale de vaccinare Covid-19. Aceste cunoștințe sunt extrem de importante deoarece, deși mai sunt încă unele provocări considerabile de depășit, ele oferă speranță reală că vaccinarea Covid-19 ne va permite în cele din urmă să controlăm pandemia”, arată Dr. Sharon Alroy-Preis, principalul autor al studiului.
Israelul a folosit doar vaccinul produs de Pfizer/BioNTech, pe care compania l-a furnizat cu înțelegerea faptului că datele din programul de vaccinare vor fi publicate pentru a demonstra eficacitatea sa reală.
Israel a fost sub lockdown național din 27 decembrie 2020 până la 7 martie 2021 din cauza creșterii accelerate a numărului de infecții, care a atins punctul culminant în ianuarie. Până la 3 aprilie, 72% dintre adulții de peste 16 ani și 90% dintre cei peste 65 de ani au primit două doze de vaccin. La fel ca în Marea Britanie, tulpina dominantă a virusului a fost varianta „Kent”, B117. Unele cazuri ale variantei „sud-africane”, B1351, au fost găsite în ultimul timp, dar prea puține pentru a fi luate în considerare în realizarea studiului.