În prezent, peste jumătate dintre români cunosc pe cineva care a fost infectat cu SARS-CoV-2 – cifrele sunt de trei ori mai mari comparativ luna iulie.
Procentul românilor care declară că s-au testat din proprie inițiativă pentru COVID-19 aproape s-a triplat – de la 5% în iulie la 13% în decembrie. 6% spun că s-a testat la solicitarea autorităților, iar 9%, la solicitarea angajatorului.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 1Proimunizare sau contra ei?
În condițiile în care duminică, 27 decembrie, începe campania de vaccinare în România, 3 din 10 români declară că nu s-ar vaccina împotriva COVID-19, iar aproape 4 din 10 spun că s-ar vaccina numai în anumite condiții.
Principalul motiv care stă la baza opțiunii de a nu se vaccina este neîncrederea în vaccin sau în sistemul medical (45%). Alții spun că au luat această decizie pentru că au o imunitate ridicată sau cred că virusul nu este periculos (15%) ori pentru că le este teamă de reacțiile adverse (15%).
În schimb, un sfert dintre români spun că s-ar vaccina cât de repede posibil.
Sursele de informare în pandemie
Numărul românilor care se informează zilnic cu privire la evoluția epidemiei de COVID-19 în România este într-o ușoară scădere, 41% în decembrie față de 48% în iulie.
Televiziunea este canalul principal de informare cu privire la acest subiect pentru cei mai mulți dintre români (79%), urmată de radio (19%) și canalele online ale autorităților (site-uri, social media), (15%), rețelele de socializare.
Nivelul de îngrijorare
70% dintre români spun că sunt foarte și destul de îngrijorați cu privire la situația generată de pandemia de COVID-19 în România. Categoria îngrijoraților pierde 6 procente de la studiul similar realizat în luna iulie. Mai îngrijorate sunt femeile, dar și vârstnicii, se mai arată în sondajul publicat de IRES.
59% dintre români – cu 10 procente mai puțini decât în iulie – sunt îngrijorați de posibilitatea de a se infecta ei, personal, cu coronavirus. 2% spun că deja s-au infectat.
Încrederea în autorități și în măsurile luate de acestea
Scade gradul de mulțumire a românilor cu privire la măsurile luate pe perioada pandemiei de Grupul de Comunicare Strategică (-17%), Președinție (-15%), Guvern (-7%) sau autoritățile locale.
În scădere față de iulie este și gradul de mulțumire cu privire la activitatea Guvernului României privind măsurile pentru protecția populației (44% în decembrie vs 48% în iulie), dar și cu privire la politicile economice (27% în decembrie vs 28% în iulie).
Studiul a fost derulat între 12 și 14 decembrie, pe un eșantion de 1.145 de respondenți de peste 18 ani.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro