Testele rapide au în continuare o sensibilitate scăzută (sub 60%) și pot duce la un sentiment de falsă protecție, implicit la răspândirea epidemiei, mai ales în rândul pacienților asimptomatici, spune medicii de la MedLife.
Concluziile au fost trase de MedLife, după ce a derulat cea de-a doua etapă de studiu pentru evaluarea sensibilității testelor rapide, utilizând și teste RT-PCR, pentru a face o comparație. Prima etapă a fost realizată anul trecut pe un eșantion de 97 de persoane. Acum, în cea de-a doua etapă, a fost analizat un eșantion de alte 1.002 persoane.
Ca metodologie s-au facut recoltări aleatorii la persoane venite pentru testare din proprie inițiativă din București, Timișoara, Ploiești, Brașov și Cluj Napoca, afirmativ asimptomatici sau cu simptome ușoare, nespecifice.
Pentru RT-PCR s-a recoltat exsudat orofaringian și nazofaringian dintr-o nară, iar pentru detecția de antigen s-a recoltat exsudat nazofaringian din cealaltă nară.
Conform studiului, doar 28 dintr-un total de 53 de persoane confirmate pozitiv cu COVID-19 prin testele RT-PCR au fost confirmate și prin testele rapide.
Toate rezultatele negative prin RT-PCR au fost negative și la detecția de antigen. Ca urmare, pentru acest eșantion de 1.099 de persoane s-a obținut o sensibilitate de 53% și o specificitate de 100%.
Echipa care a realizat studiul subliniază că o sensibilitate de 53% în condiții reale de lucru se traduce prin lipsa identificării a 47 de purtători de COVID din 100, care vor continua să răspândească virusul.
„Aceste concluzii sunt și mai îngrijorătoare în contextul în care, în acest moment, peste 66% din testele raportate oficial sunt teste rapide. Folosite pe scară largă, aceste teste duc la o falsă impresie de protecție și implicit la răspândirea epidemiei, mai ales în rândul persoanelor asimptomatice. Acest fenomen, coroborat cu o rată scăzută de testare la nivel național, ar conduce conform studiilor noastre la un număr real de cazuri între 5 și 7 ori mai mare”, a mai declarat Mihai Marcu, Președinte & CEO MedLife Group, citat în comunicat.
Acesta a adăugat că testarea la nivel național rămâne una scăzută și că ”avem șanse mari să ne imunizăm, mai degrabă, pe cale naturală decât prin vaccinare” și a avertizat că ”România are în mod real aproape 100.000 de cazuri zilnice”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro