Fiecare val al pandemiei a subliniat în cele mai triste feluri cât de contagios este COVID-19, dar există mai puţină claritate, chiar şi în rândul experţilor, cu privire la momentul în care indivizii ating vârful contagiozității.
Cuprins:
Cel mai important moment: debutul simptomelor
Un studiu nou, coordonat de un cercetător de la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii Boston (BUSPH), arată că persoanele infectate cu SARS-CoV-2 sunt cel mai probabil contagioase cu două zile înainte şi la trei zile după momentul în care dezvoltă simptomele.
Publicat în jurnalul ştiinţific JAMA Internal Medicine, studiul a arătat şi că indivizii infectaţi au cele mai mari riscuri să fie asimptomatici dacă au luat virusul de la un caz primar (primul infectat într-un anumit focar) care a fost, la rândul său, asimptomatic.
„În studii anterioare, încărcătura virală a fost folosită drept o măsură indirectă a transmiterii”, explică dr. Leonardo Martinez, profesor asistent de epidemiologie la BUSPH şi unul dintre cei doi coordonatori ai studiului internaţional, alături de dr. Yang Ge, asistent de cercetare la Departamentul de Epidemiologie şi Biostatistică al Colegiului de Sănătate Publică al Universităţii Georgia.
Voiam să vedem dacă rezultatele din studiile anterioare, care arată că virusul SARS-CoV-2 se transmite cel mai puternic cu câteva zile înainte şi după debutul simptomelor, ar putea fi confirmate, dacă ne uităm la cazurile secundare, printre persoanele de contact apropiate.
Autorii studiului:
9.000 de cazuri studiate
Martinez şi colegii săi au derulat operaţiuni de depistare a persoanelor de contact şi au studiat transmiterea COVID-19 la aproximativ 9.000 de apropiaţi ai cazurilor primare din provincia Zhejiang din China, din ianuarie 2020 până în august 2020.
Persoanele de contact „apropiate” au inclus oamenii din aceeași gospodărie (definiţi drept cei ce locuiau în aceeaşi casă sau mâncau împreună acolo), colegi de muncă, oameni din unităţi medicale, precum şi pasageri în aceleași maşini personale folosite la transport.
Cercetătorii au monitorizat indivizii infectaţi pentru cel puţin 90 de zile după primul test pozitiv de COVID, pentru a distinge între cazurile pre-simptomatice şi cele asimptomatice.
Testarea rapidă şi carantina rămân etape critice în controlul epidemiei
Dintre indivizii identificaţi drept cazuri primare, 89% au dezvoltat simptome uşoare sau moderate, şi doar 11% au fost asimptomatici, în timp ce nimeni nu a dezvoltat simptome severe.
Membrii aceleiași gospodării cu cazurile primare, precum şi cei care au fost expuşi la cazuri primare în multiple ocazii sau pentru perioade mai lungi, au avut rate de infecţie mai ridicate decât restul persoanelor de contact apropiate.
Însă, dincolo de aceşti factori de risc, persoanele de contact apropiate au prezentat cea mai mare probabilitate de a lua COVID-19 de la cazurile primare, dacă au fost expuse la infecţie cu puţin timp înainte sau după debutul simptomelor.
Rezultatele noastre sugerează că momentul expunerii la simptomele cazurilor primare este important pentru transmitere, iar această concluzie oferă dovezi suplimentare pentru faptul că testarea rapidă şi carantina imediată a celor care încep să se simtă rău sunt paşi critici pentru a controla epidemia.
Dr. Martinez, citat într-un comunicat de presă al BUSPH:
În comparaţie cu indivizii cu simptome uşoare sau moderate, indivizii asimptomatici au prezentat o probabilitate mult mai mică de a transmite COVID persoanelor de contact apropiate. Iar atunci când acest lucru s-a întâmplat, a fost mai puțin probabil ca persoanele de contact să aibă vreun simptom vizibil.
„Studiul mai subliniază şi nevoia de vaccinare, pentru că asta reduce severitatea clinică în rândul celor care dezvoltă COVID”, crede dr. Martinez.