O nouă pistă se deschide pe frontul de luptă al pandemiei, iar ipoteza vine dintr-un studiu italian preluat de portalul Bloomberg.com: terapia pentru reducerea testosteronului și a altor hormoni la bărbații cu cancer de prostată poate avea un efect protector împotriva noului coronavirus.
Sub semnătura a 12 cercetători peninsulari, articolul e prezentat pe portalul Societății Europene de Oncologie.
Reducerea testosteronului ar putea ajuta, deoarece un receptor pentru hormoni masculini reglează o proteină numită TMPRSS2, prezentată în alte cercetări ca factor care facilitează virusului să infecteze celulele sănătoase. Terapiile care suprimă hormonii masculi pot reduce și TMPRSS2, nu doar în prostată, ci și în alte țesuturi din corp
Andrea Alimonti, co-autor studiu, profesor oncologie Universita della Svizzera Italiana (Bellinzona, Elveția):
Profesorul Alimonti a subliniat că mecanismul ar putea explica de ce bărbații infectați cu COVID-19 dezvoltă forme mai agresive ale bolii decât femeile.
Riscul tratamentului: conduce la impotență
Realizat în zona Veneto (Italia), una dintre cele mai afectate de pandemie, studiul a analizat 4.532 de bărbați infectați cu coronavirus, descoperind că aproximativ 10% aveau o formă de cancer, în timp ce 2,6% aveau cancer de prostată. Pacienții cu cancer prezentau risc dublu de a contracta virusul în comparație cu populația masculină în ansamblu.
Pe de altă parte, dintre cei 5.273 de bărbați aflați în terapie hormonală pentru cancerul de prostată din Veneto, doar patru s-au infectat cu coronavirus și niciunul nu a murit! Alimonti admite că un factor favorizant ar fi putut fi și acela că pacienții cu cancer aflați sub terapie hormonală sunt tratați acasă în loc să meargă la spital, putând astfel să respecte cu strictețe regulile de distanțare socială.
Rezultatele nu înseamnă că pacienții cu virus ar trebui să înceapă terapia cu hormoni. Nu ne permitem încă să tragem concluzii asupra rolului acesteia în combaterea COVID-19. Dar datele arată că ar merita studiat tratamentul la persoanele infectate
Fabrice Andre, director cercetare la Institutul Gustave Roussy din Paris și redactor-șef ”Annals of Oncology”:
Andre mai punctează și că un efect secundar al terapiei hormonale pentru cancerul de prostată este impotența.
Mai multe studii la nivel internațional, derulate în Franța, Marea Britanie sau SUA asupra bolnavilor de cancer spitalizați, urmează să confirme sau nu observațiile cercetătorilor italieni, iar dacă rezultatele vor fi pozitive ar putea începe studii clinice.