Pacienții care au trecut printr-o formă gravă a COVID-19 au, în următorul an după boală, un risc de deces de două ori mai mare decât cei care au avut simptome ușoare. „Am efectuat un studiu inițial care a arătat că pacienții cu forme severe de COVID-19 care și-au revenit au avut un risc semnificativ mai mare de a fi spitalizați în următoarele șase luni. (…) Acest nou studiu a fost extins pentru a investiga riscul de mortalitate în următoarele 12 luni”, a explicat profesorul Arch Mainous de la Universitatea din Florida, autorul principal al studiului.
Cercetătorii au analizat datele medicale provenite de la 13.638 de pacienți, dintre care 178 au avut simptome severe, 246 au dezvoltat forme moderate sau ușoare de boală, iar restul au fost testați negativ. Toți pacienții cu coronavirus incluși în studiu s-au vindecat, iar cercetătorii au urmărit evoluția lor post-COVID.
Specialiștii au ajuns la concluzia că cei care s-au confruntat cu un COVID agresiv au avut un risc semnificativ mai mare de a muri în următorul an, o tendință deosebit de notabilă în rândul celor cu vârsta sub 65 de ani.
Iar pentru că aceste decese au avut loc în multe cazuri după o perioadă lungă de la vindecare, nu au fost niciodată asociate cu COVID de medici sau de familiile victimelor.
De asemenea, cele mai multe decese ale celor care au trecut prin forme severe de infectare cu coronavirus nu au fost legate de complicații comune ale bolii. 80% dintre aceste decese au avut loc dintr-o mulțime de alte motive care nu sunt, de obicei, asociate cu virusul.
Aceste date arată că pacienții au trecut printr-un declin general al stării de sănătate, devenind foarte vulnerabili.
„Deoarece știm acum că există un risc substanțial de deces din cauza unei complicații nerecunoscute a COVID-19, trebuie să fim și mai vigilenți și să luăm măsuri pentru a evita apariția episoadelor severe ale bolii. (…) Recomandarea noastră este să folosim măsuri preventive, cum ar fi vaccinarea”, a mai spus profesorul Arch Mainous.
COVID-19 poate provoca simptome severe și deces mai ales în cazul persoanelor care suferă și de alte probleme de sănătate. Unii dintre acești pacienți dezvoltă așa-numitul sindrom „long COVID”, rămânând cu unele simptome precum oboseala sau dificultățile de respirație timp de săptămâni sau chiar luni după ce infecția a trecut.