Problemele cognitive care afectează gradul de concentrare, împreună cu uitarea și oboseala sunt simptome ale așa-numitului „COVID pe termen lung”, însă până acum nu s-a stabilit cât de răspândite sunt problemele de atenție apărute în urma infectării cu coronavirus.
Participanții la studiul britanic au fost testați pozitiv pentru COVID-19, dar nu au raportat alte simptome pe termen lung. În cadrul cercetării, ei au fost rugați să rezolve exerciții pentru a-și testa memoria și capacitatea cognitivă.
Specialiștii au descoperit astfel că ei au avut dificultăți semnificative în a-și aminti experiențele personale – cunoscută ca memorie episodică – până la șase luni după infectarea cu SARS-CoV-2.
De asemenea, în cazul lor s-a constatat o scădere mai mare a capacității de a-și păstra atenția față de persoanele neinfectate până la nouă luni după boală.
Ceea ce este surprinzător este că, deși cei care au trecut prin COVID-19 nu mai aveau simptome la momentul testării, ei au prezentat o degradare a atențiie și memoriei. (…) Descoperirile noastre arată că oamenii pot experimenta anumite consecințe cognitive cronice timp de luni întregi.
Dr. Sijia Zhao de la Departamentul de Psihologie Experimentală, Universitatea din Oxford:
Potrivit cercetătorilor, problemele de memorie și atenție s-au rezolvat în general într-un interval cuprins între șase și nouă luni de la infectarea cu coronavirus.
136 de persoane au fost incluse în studiu.
Stephen Burgess de la Unitatea de Biostatistică MRC din cadrul Universității Cambridge a atras atenția asupra neajunsurilor cercetării făcute pe un număr mic de participanți.
”În ciuda acestui fapt, diferențele dintre grupurile COVID și non-COVID în ceea ce privește mai multe aspecte specifice ale capacității cognitive analizate în acest studiu au fost izbitoare”, a precizat Burgess.