Un cadru medical este vaccinat impotriva COVID-19, la Spitalul Clinic de Boli Infectioase din Iasi, duminica, 27 decembrie 2020. Campania nationala de vaccinare incepe astazi, 27 decembrie, in toate cele 10 spitale de boli infectioase din tara aflate in prima linie in lupta impotriva COVID-19. Vaccinarea este voluntara si colectiva. DRAGOS PASCANEANU / MEDIAFAX FOTO
Noi studii prezintă dovezi ale eficienței vaccinurilor în prevenirea formelor grave de COVID-19. Cercetătorii de la Centrul de Control al Bolilor (CDC) din SUA arată, într-un raport, că persoanele care nu s-au vaccinat prezintă un risc de 10 ori mai mare să facă o formă severă a bolii și chiar să moară, față de persoanele vaccinate.
Oamenii de știință au analizat rata de infectare din 13 state din SUA în două perioade ale acestui an: aprilie – iunie și iunie – iulie, când varianta Delta a început să devină contagioasă. Rezultatele au arătat că riscurile ca persoanele vaccinate să se infecteze cu coronavirus au crescut odată cu apariția și răspândirea noii variante a virusului.
Cu toate astea, vaccinurile continuă să ofere un nivel de protecție ridicat în fața formelor severe care necesită spitalizare, atrag atenția oamenii de știință.
Au fost, într-adevăr, mai multe spitalizări și mai multe decese în rândul celor vaccinați în perioada verii, când răspândirea variantei Delta a devenit comunitară, decât pe perioada primăverii, însă nu a fost o schimbare dramatică, spun medicii. În iunie-iulie, vaccinații au reprezentat 14% din totalul pacienților internați cu COVID-19 și 16% dintre decese, aproape dublu față de aprilie-iunie, potrivit CDC.
„Vaccinurile rămân eficiente împotriva formelor grave ale bolii”, spune William Moss, de la Universitatea Johns Hopkins, pentru The Washington Post.
Vaccinul Moderna, cel mai eficient împotriva variantei Delta
Un alt studiu publicat recent de CDC arată că vaccinul Moderna protejează cel mai bine în combaterea infecţiilor asociate variantei Delta de coronavirus, cu o eficacitate de 95%. Pfizer oferă o protecție de 80%, în timp ce Johnson&Johnson, 60%.
Vaccinul de la AstraZeneca nu a fost inclus în această analiză, însă a fost comparat cu serul Pfizer-BioNTech de către cercetătorii de la Oxford, Marea Britanie. Conform acestora, deși cu un nivel de protecție ridicat în prima lună împotriva variantei Delta, Pfizer își pierde mult mai repede eficacitatea comparativ cu vaccinul AstraZeneca.