Cercetătorii au subliniat că rezultatele nu slăbesc argumentul pentru vaccinare ca fiind cea mai bună modalitate de a reduce formele grave cauzate de COVID-19 și au spus că sunt necesare dozele „booster” pentru sporirea imunității.
Studiul a descoperit că infecțiile la cei vaccinați au fost de mai scurtă durată, dar încărcătura virală la apogeul infecției a rămas similară cu cea a celor nevaccinați.
„Prin efectuarea de eșantionări repetate și frecvente din contactele cu cazuri de COVID-19, am constatat că persoanele vaccinate pot contracta și transmite infecția în gospodării, inclusiv membrilor vaccinați”, a spus dr. Anika Singanayagam, co-autorul principal al studiului.
Cercetătorii subliniază că studiul prezintă acum motivele pentru care numărul de infectări zilnice rămâne ridicat chiar și în unele state cu o acoperire vaccinală ridicată.
Studiul, care a înrolat 621 de participanţi, a constatat că din 205 contacte din locuinţele persoanelor infectate cu varianta Delta, 38% dintre contactele casnice care au fost nevaccinate au fost testate pozitiv, comparativ cu 25% dintre contactele vaccinate.
Persoanele de contact vaccinate care au fost testate pozitiv pentru Covid-19 în medie şi-au primit vaccinurile cu mai mult timp în urmă decât cei care au fost testaţi negativ, ceea ce autorii au spus că este o dovadă a scăderii imunităţii şi susţine nevoia de vaccinuri de rapel.
Epidemiologul Neil Ferguson a spus că transmisibilitatea Deltei înseamnă că este puţin probabil ca Marea Britanie să ajungă la „imunitate de turmă” pentru mult timp.
„Asta se poate întâmpla în următoarele câteva săptămâni: dacă transmiterea actuală a epidemiei atinge vârfuri şi apoi începe să scadă, prin definiţie, într-un fel, am atins imunitatea de turmă, dar nu va fi un lucru permanent”, a spus el reporterilor.
„Imunitatea scade de-a lungul timpului, este imperfectă, astfel încât transmiterea are loc şi de aceea programul de booster este atât de important”, a concluzionat epidemiologul.