Potrivit rezultatelor unui sondaj online realizat de Fundaţia Colegiului Medicilor din Bucureşti, 29,5% dintre tinerii medici doresc să lucreze în afara ţării, în timp ce 52,8% au declarat că este posibil să plece, în condiţiile în care în România intră anual în sistem 3.000 de medici şi îl părăsesc aproximativ 3.500 prin migraţie sau pensionare.

Doar 10% dintre cei care au participat la sondaj au spus că nu au avut niciodată intenţia de a părăsi ţara. Cele mai dorite specializări sunt Chirurgia Generală, Obstetrica şi Ginecologia, Anestezia-Terapia Intensivă, Medicina Dentară, Medicina de Urgenţă şi Cardiologia.

Motivele care îi determină pe tinerii medici să plece din ţară sunt legate, în general, de nivelul scăzut de salarizare, condiţiile materiale din unităţile medicale, orele suplimentare de muncă şi lipsa de suport pentru activităţile de cercetare. De asemenea, tinerii care studiază medicina consideră că eforturile lor nu sunt recunoscute de societate, făcând referire la stres, orele de gardă şi riscurile de sănătate asociate profesiei. 640 dintre cei chestionaţi au declarat că primesc ajutor din partea părinţilor, iar dintre aceştia 499 depind în mod exclusiv de acest ajutor şi nu au altă sursă de venit.

Pentru a fi convinşi să rămână în ţară, participanţii la studiu au declarat că îşi doresc în primul rând salarii mai mari, care să corespundă volumului de muncă, apoi modernizarea şi dotarea unităţilor sanitare, locuri suficiente în rezidenţiat, condiţii mai bune de pregătire pentru studenţi şi rezidenţi, eliminarea corupţiei şi creşterea finanţării în sistemul de sănătate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News