Coronavirusul poate rămâne în corpul persoanei vindecate timp de câteva săptămâni, a demonstrat un studiu efectuat în China, potrivit livescience.com. În aceste condiții, cercetătorii își pun problema dacă pacienții mai pot răspândi periculosul virus.
Un studiu efectuat în China a arătat că noul coronavirus poate rămâne în organism timp de cel puțin două săptămâni după ce simptomele îmbolnăvirii au dispărut.
Această rezistență a virusului nu este un lucru necunoscut pentru cercetători și, din fericire, pacienții nu sunt foarte contagioși în perioada post-simptom. De obicei, virușii care persistă în organism sunt cei pentru care corpul uman dezvoltă un răspuns imun puternic, a notat livescience.com.
Ca regulă, pacienții testați au fost considerați recuperați după ce simptomele bolii au încetat și după ce au ieșit negativ la testele efectuate în două zile consecutiv.
După recuperare, pacienții au fost rugați să se auto-carantineze acasă timp de cinci zile. Totodată, aceștia au trebuit să fie testați după ziua 5, pentru depistarea eventuatelor infecții din gât.
Iar unele teste efectuate între ziua 5 și ziua 13 au dat rezultat pozitiv. „Această descoperire înseamnă că un anumit procent de pacienți considerați recuperați pot fi încă purtători de virus”, au informat cercetătorii, potrivit livescience.com.
Oamenii de știință spun că, pe viitor, cercetările ar trebui să se îndrepte cu mai multă atenție spre plămâni. Și asta pentru că virusul își face un adăpost adânc în această zonă a corpului.
Totodată, studiul a relevat că este importantă monitorizarea pe termen lung a pacienților recuperați și a contactelor acestora cu alte persoane.