51% dintre bolnavii cronici chestionați în cadrul sondajului au răspuns că pandemia de coronavirus a avut un impact negativ asupra îngrijirii medicale, iar afecțiunea lor s-a agravat în această perioadă.

O treime dintre bolnavii cu HIV/SIDA au răspuns la fel: criza COVID a afectat negativ calitatea serviciilor medicale primite. Scăderea numărului de internări pentru bolnavii HIV/SIDA este cea mai pronunțată dintre cele analizate: – 80% în martie, în august 2020, față de perioada similară a anului precedent, se arată în studiu.

Un impact sever a avut criza COVID și asupra bolnavilor de diabet și tuberculoză. Internărilor pacienților cu diabet au scăzut cu 67%, iar a celor cu tuberculoză s-au redus la jumătate.

O treime dintre bolnavii cronici chestionați au avut dificultăți în a găsi medicamentele de care au nevoie, de la declanșarea pandemiei de coronavirus.

Nivelul total al spitalizărilor la nivel național s-a prăbușit în perioada martie – august 2020, fiind cu 48% mai puține internări decât în perioada similară din 2019, arată același studiu publicat de Observatorul Român de Sănătate.

Evoluția spitalizărilor | Foto: Observatorul Român de Sănătate

Numărul de internări pentru bolnavii cu afecțiuni oncologice a scăzut cu 46%, existând situații unde numărul intervențiilor chirurgicale pentru pacienții oncologici s-a redus cu 80% în aprilie 2020 față de anul precedent.

De altfel, medicul Laszlo Lorenzovici a atras atenția foarte multe cancere nu au fost depistate la timp, de la declașarea pandemiei, pentru că sistemul medical e ”blocat” în tratarea COVID.

Potrivit studiului, peste trei sferturi dintre medicii de familie chestionați confirmă situația dificilă. Aceștia consideră că pandemia a avut un efect negativ asupra accesului bolnavilor cronici la servicii medicale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News