Studiul, publicat de cel mai mare administrator privat de asigurări de sănătate din Africa de Sud, Discovery Health, s-a bazat pe peste 211.000 de rezultate pozitive la testul COVID-19 din perioada 15 noiembrie – 7 decembrie, dintre care aproximativ 78.000 au fost atribuite Omicron.
Cele 78.000 de rezultate nu reprezintă însă cazuri confirmate de Omicron, ci doar suspiciuni, ceea ce înseamnă că în urma studiului nu se pot trage concluzii clare cu privire la varianta etichetată drept „îngrijorătoare” de către Organizația Mondială a Sănătății, notează Reuters.
Oamenii de știință sud-africani au confirmat până în acum aproape 550 de cazuri de Omicron, varianta reprezentând 78% din secvențierile din noiembrie, depășind clar varianta Delta, dominantă anterior.
În baza analizei efectuate de echipele de cercetare ale Discovery Health în colaborare cu Consiliul de Cercetare Medicală din Africa de Sud (SAMRC), studiul arată că două doze de Pfizer-BioNTech au oferit o protecție de 70% împotriva spitalizării în timpul recentei creșteri a numărului de cazuri și o protecție de 33% împotriva infecției.
Africa de Sud utilizează vaccinurile Pfizer-BioNTech și Johnson & Johnson în campania de imunizare la COVID, fiind administrate până în prezent peste 20 de milioane de doze Pfizer.
Potrivit raportului, copiii par să aibă un risc cu 20% mai mare de spitalizare cu complicații în timpul celui de-al patrulea val decât în timpul primului, în ciuda unei incidențe absolute foarte scăzute.