Începând cu anii 2000, numărul femeilor absolvente de facultate din SUA a tot crescut. Astfel, diferența în ce privește finalizarea studiilor superioare este și mai mare în cazul femeilor între 25 și 34 de ani – 46%, în timp ce doar 36% dintre bărbații din aceeași categorie de vârstă au terminat studiile universitare.

Potrivit aceleiași surse, 62% dintre americanii peste 25 de ani nu au o diplomă universitară.

Balanța se înclină în favoarea femeilor și în privința procentului celor care se înscriu la facultate.

  • Ecartul se păstrează și la nivel european, unde 46% dintre femeile între 30 și 34 de ani și-au continuat studiile la o facultate față de doar 35% dintre bărbați, potrivit Eurostat. În România, în 2019, diferența dintre cele două genuri era aproape 8%.

De ce nu s-a mers la facultate

Decalajul din ce în ce mai mare privind nivelul de educație are un impact negativ asupra câștigurilor financiare pe parcursul vieții și asupra acumulării de avere în cazul bărbaților, mai spune cercetarea Pew Research Center. 

Cu toate acestea, aspectul financiar reprezintă un motiv-cheie pentru care mulți spun că nu frecventează sau nu termină facultatea. 

Dintre adulții fără diplomă de licență și care nu sunt înscriși în prezent la facultate, 42% au spus că nu și-au putut permite să studieze mai departe. Iar aproximativ 36% au subliniat faptul că au fost nevoiți să muncească pentru a-și ajuta familia. Un alt motiv pe care l-au invocat 29% dintre aceștia a fost că pur și simplu nu și-au dorit studii superioare. 

Bărbații sunt mai predispuși decât femeile să indice factori care au avut mai degrabă legătură cu alegerea personală. Aproximativ 34% dintre bărbații fără diplomă de licență au spus că nu au terminat facultatea pentru că nu au vrut. Pe când numai 25% dintre femeile în aceeași situație au oferit acest argument. 

În plus, 26% dintre bărbații fără studii superioare au considerat că nu aveau nevoie de educație în plus pentru locul de muncă sau cariera pe care și-o doreau, în timp ce doar 20% dintre femei, cu șase procente mai puțin, și-au justificat astfel decizia. 

Cauzele pe care respondenții le-au prezentat au fost diferite și între grupurile rasiale și etnice. Mai mulți hispanici decât albi și afro-americani au amintit lipsurile financiare și nevoia de-a munci pentru familie. Iar mai puțini hispanici și persoane de culoare decât albi au scos în față lipsa dorinței de-a merge la facultate. 

44% consideră că diploma de licență le-a deschis uși pentru angajare

În rândul absolvenților de facultate, bărbații și femeile au opinii similare despre valoarea diplomei lor. 

49% dintre absolvenții unei facultăți au recunoscut că educația universitară a fost extrem de utilă, pentru că i-a ajutat să se dezvolte din punct de vedere personal și intelectual. Procentul bărbaților cu această părere a atins 47%, iar al femeilor, 50%. 

În plus, 44% dintre femei și bărbați au precizat că pentru ei, datorită acelei diplome, au apărut mai multe oportunități de angajare. Însă doar 38% dintre cei cu diplomă de licență au afirmat că facultatea le-a oferit și cunoștințe pe care le-au putut folosi la locul de muncă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News