Potrivit scenariului pe care cercetătorii îl consideră cel mai plauzibil, în care guvernele locale ar limita din nou interacţiunile sociale şi activităţile economice după depăşirea unui anumit prag de decese, Statele Unite ar înregistrat totuşi 511.000 decese asociate COVID-19 la sfârşitul lunii februarie.
Însă, dacă 95% din populaţia fiecărui stat ar purta în mod sistematic mască de protecţie în prezenţa altor persoane, acest bilanţ ar putea fi redus cu aproape 130.000 de decese, potrivit previziunilor oamenilor de ştiinţă de la Institutul de Metrică şi Evaluare a Sănătăţii (IHME) din Statele Unite.
Chiar dacă purtarea măştii ar fi respectată doar de 85% din populaţie, 95.000 de vieţi ar putea fi salvate, au adăugat ei în articolul publicat în jurnalul Nature Medicine.
”Este din ce în ce mai clar că măştile reduc în mod semnificativ transmiterea virusurilor respiratorii precum SARS-CoV-2 şi, prin urmare, limitează răspândirea COVID-19”, au subliniat autorii studiului.
La jumătatea lunii iulie, echipele de la IHME au previzionat în mod corect existenţa a 224.000 de decese asociate COVID-19 la 1 noiembrie.
Trei scenarii posibile
Pentru a prezice cum ar arăta următoarele luni, epidemiologii şi specialiştii în previziuni de la IHME au realizat trei scenarii posibile.
Potrivit primului scenariu, considerat puţin probabil, statele continuă să ridice treptat restricţiile actuale ce limitează deplasările şi interacţiunea socială.
La 28 februarie, numărul total al deceselor asociate COVID-19 ar depăşi în acest caz 1 milion şi cel puţin 152 de milioane de persoane (45% din populaţie) ar fi infectate cu noul tip de coronavirus, estimează cercetătorii.
Însă, este mai realist să ne aşteptăm ca statele să reimpună măsurile adoptate în timpul primului val al epidemiei, cum ar fi închiderea şcolilor, limitarea numărului de participanţi la adunările publice şi închiderea totală sau parţială a activităţilor economice considerate neesenţiale.
Studiul califică această ipoteză drept scenariul 2, un ”scenariu de referinţă” şi precizează că anterior astfel de măsuri au fost adesea luate când rata de mortalitate dintr-un oraş sau stat a depăşit 8 decese la un milion de locuitori în fiecare zi.
45 din cele 50 de state din Statele Unite vor fi depăşit acest prag înainte de sfârşitul lunii februarie, estimează specialiştii.
Chiar şi în condiţiile reactivării acestor restricţii, bilanţul total al epidemiei ar ajunge la 511.000 de morţi şi aproape 72 de milioane de infectări până la sfârşitul lunii februarie, se adaugă în articol.
În al treilea scenariu, în care 95% din populaţia adultă ar purta mască, „129.574 de vieţi ar putea fi salvate” în perioada 22 septembrie – 28 februarie, au concluzionat cercetătorii.
În pragul iernii, SUA se confruntă cu o recrudescenţă a epidemiei, cu 75.000 de cazuri noi detectate joi, aproape dublu faţă de nivelurile înregistrate în urmă cu o lună.
FOTO: Hepta
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!