Cu o majoritate zdrobitoare de 90%, românii consideră că sănătatea mentală este la fel de importantă, ca și cea fizică. Dintre aceștia, 39% consideră  cititul cărților principalul mod prin care au grijă de sănătatea lor psihică, 36% practicarea sportului și 15 % odihna prin somn, arată un studiu realizat MedLife România pe platforma online ivox.ro.

Surprinzător, doar 1% dintre repondenți au spus că vizionarea filmelor și serialelor îi ajută să își îngrijească sănătatea mentală.

Cercetarea, inițiată de MedLife pentru a identifica modurile în care românii se raportează în mod curent la sănătatea lor mentală, confirmă deja alte studii care atestă că  românii nu acordă o atenție specială cultivării stării de sănătate.

Aproape jumătate, adică 47,96% spusțin că pentru a avea o sănătate bună mănâncă sănătos. Totuși, 43,7% dintre respondenți sunt mai degrabă atenți să observe semnalele care ar trebui să îi trimită la medic și doar unul din cinci români ia măsuri preventive pentru a-și menține starea de sănătate,  cum ar fi controale medicale de rutină, analize realizate periodic sau practicarea sportului și evitarea stresului

În ceea ce privește îngrijirea sănătății mentale, 61% dintre români încearcă să profite de orice ocazie pentru a se relaxa și 44% caută să evite situațiile stresante. Pe de altă parte, ponderea celor care se preocupă activ de starea lor de sănătate mentală este ceva mai ridicată: 48% caută un echilibru între viața profesională și cea personală și 43% își rezervă timp pentru cultivarea propriilor pasiuni. Doar 28% încearcă să doarmă mai mult, în timp ce aproape unul din zece români nu face nimic pentru a-și proteja sănătatea psihică.

În altă ordine de idei, datele obținute confirmă tiparele deja știute ale consumului de carte din România. Românii citesc moderat. Un român din trei citește cel mult o carte pe lună, în vreme ce doar 18% citesc mai mult, deși majoritatea consideră că lectura le dezvoltă memoria și imaginația (65%), îi ajută să-și mențină mintea în formă (60%), să se relaxeze (68%) sau să evadeze din cotidian (52%).

7 din 10 români uită de griji când citesc o carte de plăcere, iar 56% dintre respondenți simt că gândesc mai limpede. Momentele zilei pe care românii le dedică cititului sunt variate: majoritatea (27%) citesc în weekenduri și 18% seara, în timp ce doar 18% citesc în vacanțe și chiar mai puțini, în jur de 8%, pe drum spre birou, conform aceluiași studiu. În plus, românii preferă cărțile tipărite în locul celor electronice, citite pe dispozitive digitale de tip e-reader sau pe telefon (65% vs. 27%).

Deși sunt conștienți de beneficiile cititului și consideră că lectura le menține mintea în formă, 3 din 10 români nu mai știu când au intrat ultima dată într-o bibliotecă, în timp ce 2 din 10 români au vizitat o bibliotecă acum mai bine de 10 ani.

Pornind de la statisticile descurajante referitoare la cât de puțin citesc românii și cât de rar vizitează biblioteci, o clinică medicală din București a amenajat biblioteci la intrarea în cabinetele medicale, pentru a atrage atenția asupra importanței cititului pentru echilibrul nostru mental.

„Sănătatea fizică și cea psihică sunt un tot unitar și trebuie să funcționeze bine împreună, iar dacă de cea fizică ne ocupam deja, credem că a venit momentul să le spunem pacienților noștri să fie un pic mai atenți și la sănătatea lor psihică. Și pentru că bibliotecile rămân goale tot mai des, în timp ce clinicile noastre sunt vizitate frecvent de cei care au grijă de sănătatea lor am decis să dotăm sălile de intrare în cabinetele medicale cu biblioteci, pentru a le aduce aminte pacienților noștri cât este de importantă lectura pentru binele lor”, a declarat Sorina Diaconu, Marketing Director Grup MedLife.

Conform studiilor realizate la nivel european, România se află pe ultimul loc din UE în ceea ce privește lectura, iar inițiativa dotării cabinetelor medicale cu cărți a venit ca răspuns la nevoia de a le aduce aminte românilor că lectura este benefică și necesară.

Studiul ivox.ro a fost realizat pe un eșantion de 654 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, dintre care 89% rezidenți în mediul urban.


Citește și:

Radu Umbreș, antropolog român cu masterat la Oxford: „Natura nu se votează la referendum”

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News