„România pierde anual 6% din PIB-ul naţional numai din cauza deficitului de talente. Disponibilitatea personalului calificat depinde de factori precum libera circulaţie a forţei de muncă, inclusiv uşurinţa obţinerii permisului de muncă pentru cetăţenii non-UE precum şi sisteme de educaţie care asigură absolvenţilor pregătirea corespunzătoare. Ar fi necesară modelarea sistemului de educaţie în concordanţă cu nevoile mediului de afaceri.
Totodată, e de dorit o debirocratizare a relaţiei dintre stat şi contribuabil, secondată de investiţii în digitalizarea acestei interacţiuni, mai ales în condiţiile în care antreprenorii locali percep România ca având cel mai înalt grad de birocraţie (80%) dintre toate ţările chestionate”, a declarat Mihai Aniţa, liderul Echipei Integrate de Servicii pentru Companiile antreprenoriale din cadrul PwC România.
România este al doilea stat din lume, după Siria, ca pondere a populației plecate din țară.
Sondajul a chestionat 2.447 de companii provenind din 31 de ţări europene.
Un procent de 39% dintre acestea apreciază că birocrația la nivel local este o problemă, iar 29% consideră că birocrația la nivelul Uniunii Europene este problema.
Esticii se plâng cel mai mult de forța de muncă
Această percepţie a fost întâlnită cu precădere în ţări precum Croaţia, Grecia, Finlanda, Ungaria, Italia şi Marea Britanie. De exemplu, aproape 71% dintre respondenţii din Grecia apreciau birocraţia elenă drept o problemă, comparativ cu 24% care arătau cu degetul spre cea din UE.
Companiile antreprenoriale din Europa de Est au fost cele mai vocale când a venit vorba despre dificultatea de a angaja personal calificat.
Raportat la mărimea economiei din fiecare țară, cele mai mari pierderi sunt estimate în Bulgaria (13,2%), România (6%), Polonia (5,7%), Malta (5,6%) şi Ungaria (5,2%). Aceste procente însumează 46,4 miliarde de euro pierdute numai din această cauză.
Cele mai afectate sunt sectorul construcţiilor şi al producţiei industriale.
Nu le place competiția
La nivelul UE, competiţia (52%) şi deficitul de talente (43%) au fost indicate de cei chestionaţi drept cele mai mare ameninţări la adresa dezvoltării, mai presus de birocraţie şi reglementările interne.
Austria, Finlanda și Olanda, cele mai optimiste
Unele dintre cele mai optimiste companii antreprenoriale sunt din Austria, Finlanda şi Olanda. Chiar şi companiile din Marea Britanie şi Irlanda, unde Brexitul rămâne o problemă cotidiană, au o percepţie pozitivă şi vor continua să îşi menţină optimismul în următorul an.
Nordicii și vesticii pariază de digitalizare
Accentul pe strategiile de dezvoltare digitală este puternic îndeosebi în rândul companiilor antreprenoriale din Scandinavia şi Europa de Vest, mai exact în state precum Norvegia, Olanda, Elveţia şi Austria, potrivit studiului citat de Agerpres.ro.