Cifrele de pe site-ul de recrutări Indeed arată că numărul aplicanților pentru viza de lucru în Regatul Unit a scăzut cu 36% în luna mai 2021 față de nivelurile medii din 2019. Marea Britanie era, înainte de Brexit, una dintre țările preferate de românii care alegeau să lucreze în străinătate, alături de Spania, Italia sau Germania.
Joburile slab plătite din sectorul ospitalității, al sectorului de îngrijire și al lucrului în depozite au avut cele mai mari scăderi – până la 41%.
Prima consecință: vor crește prețurile
Într-un raport care sugerează că regulile de imigrare mai riguroase post-Brexit au un impact distinct, dincolo de efectele pandemiei de COVID, se arată că un asemenea declin nu a fost înregistrat în alte țări.
De exemplu, click-urile pe anunțurile locuri de muncă din țări aflate în afara UE au scăzut cu doar 1%. Căutările din Irlanda, ai cărei cetățeni își păstrează dreptul de a lucra în Marea Britanie după Brexit, au scăzut cu un procent similar în aceeași perioadă.
Informația vine în contextul în care patronii din Marea Britanie se luptă să găsească suficient personal pentru a ocupa posturile vacante, după ce au fost deschise unitățile din industria ospitalității și magazinele de vânzare cu amănuntul.
Oamenii de afaceri au atenționat că lipsa lucrătorilor din străinătate s-ar putea să pună frână economiei britanice, în încercarea acesteia de a-și reveni după criza de COVID. Asta ar putea duce la prețuri mai mari pentru bunuri și servicii, deoarece lipsa personalului îi obligă să ofere salarii mai mari pentru a atrage noi angajați.
1,3 milioane de muncitori au plecat din UK după 2019
Tim Martin, șeful JD Wetherspoon (o companie de pub-uri care operează în Regatul Unit și Irlanda), un susținător al Brexitului, a cerut guvernului britanic să lanseze un sistem de vize pentru lucrătorii din UE pentru a ajuta pub-urile și restaurantele să recruteze mai mult personal.
Se estimează că aproximativ 1,3 milioane de lucrători au părăsit Marea Britanie de la sfârșitul anului 2019, mulți alegând să stea acasă în pandemie.
Controalele la graniță impuse de pandemie și riscurile pentru sănătate continuă să descurajeze lucrătorii din străinătate, dar Indeed, citat de The Guardian, susține că și Brexitul a jucat un rol.
Crește, în schimb, numărul cererilor de muncă ale cetățenilor din Commonwealth, cum ar fi India, sau din fostul teritoriu britanic Hong Kong, dar acestea nu pot compensa scăderea determinată de retragerea lucrătorilor din UE.
Jack Kennedy, economist al filialei britanice Indeed, a declarat că angajatorii din sectoare cu salarii mai mari, precum tehnologia, știința și ingineria, reușesc să compenseze interesul scăzut al solicitanților de locuri de muncă din UE cu personalul din restul lumii.
„Dar locurile de muncă mai slab plătite nu primesc aceeași atenție din partea lucrătorilor străini ca acum doi ani. Ceea ce înseamnă că lucrătorilor de aici li se poate cere să umple golurile”, a spus el.
„Și având în vedere că multe sectoare, inclusiv ospitalitatea, se luptă deja pentru a recruta personalul de care au nevoie, ar putea fi necesare salarii mai mari pentru a atrage lucrători din Marea Britanie să îndeplinească aceste roluri”, a mai spus el.
Foto: Profimedia