Potrivit studiului, folosirea uneltelor digitale a crescut dramatic în 517 din 545 de ocupații din 2002 și până acum, inclusiv în meserii care necesită muncitori necalificați, arată Brookings Institution, un think thank din Washington.
Raportul subliniază nevoia instruirii lucrătorilor pentru a avea competențe digitale. De asemenea, studiul arată și de ce angajatorii au probleme în a găsi muncitori cu calitățile necesare lumii de azi.
Cele 545 de ocupații analizate acoperă 90% din locurile de muncă din SUA. Raportul mai arată că locurile de muncă cu competențe digitale sunt plătite mai bine și sunt concentrate în zonele în care activează mai multe companii de tehnologie, respectiv Silicon Valley (California), Seattle (Washington) și Austin (Texas).
Marea majoritate a companiilor de IT din SUA sunt concentrate în Silicon Valley. În zona Seattle își au sediile giganții Microsoft și Amazon, iar în Austin se găsesc Dell, Freescale Semiconductor (acum parte a NXP Semiconductor – n.r.), Cirrus Logic, în vreme ce Samsung are o fabrică de procesoare în Austin. De asemenea, un alt producător de cipuri, Texas Instruments, se găsește în Dallas, un oraș din apropiere.
Potrivit studiului, joburile plătite foarte bine se caracterizează prin folosirea uneltelor digitale, iar cererea pentru astfel de locuri de muncă este în creștere. Pe de altă parte, multe dintre locurile de muncă care nu utilizau deloc unelte digitale în 2002 necesită acum folosirea acestora.
Curieri și parcagii digitalizați
Spre exemplu, muncitorii din depozitele de marfă utilizează acum dispozitive care țin evidența stocurilor și senzori care declanșează alarma dacă lucrătorii pun o cutie în camionul greșit.
Inclusiv parcagii necesită acum utilizarea tehnologiei sau muncitorii instalează acoperișuri pe case.
Pe de altă parte, programatorii software, meseria de top atât în 2002 cât și în 2016, au consemnat o scădere a scorului digital. Și asta pentru că domeniul s-a maturizat, iar acum o parte dintre dezvoltatori lucrează ca manageri pentru alți softiști, ceea ce înseamnă că au mai puțină legătură cu programarea în sine.
Vin roboții
Amazon are 45.000 de roboți care lucrează în depozitele sale cot la cot cu oamenii, potrivit Business Insider, în vreme ce grupul chinez Foxconn, care asamblează majoritatea iPhone-urilor pentru Apple, are instalați 40.000 de ”foxboți”, conform DigiTimes.
Forumul Economic Mondial a avertizat în ultimii ani că robotizarea amenință milioane de oameni cu șomajul, în vreme ce antreprenorul Elon Musk – director al Tesla și fondator al SpaceX – cere la ONU interzicerea ”roboților ucigași” alături de o mulțime de alți cercetători.