În cadrul cercetării, care încă nu a fost revizuită de alți specialiști, a fost analizată eficiența boosterului Johnson & Johnson – vaccin administrat în doză unică – în cazul a 69.092 de angajați din domeniul sănătății, în perioada 15 noiembrie și 20 decembrie.
Studiul a scos la iveală că administrarea dozei inițiale oferă o protecție redusă în fața Omicron. În schimb, doza de rapel asigură o protecție semnificativă împotriva formelor severe de boală provocate de noua tulpină a coronavirusului.
Practic, rezultatele studiului din Africa de Sud arată că eficacitatea vaccinului Johnson & Johnson în prevenirea spitalizării a crescut de la 63%, la scurt timp după administrarea rapelului, până la 84%, la 14 zile după vaccinarea cu a doua doză. De asemenea, nivelul de protecție a ajuns până la 85% la o lună sau două după booster.
Aceste rezultate „ne asigură că vaccinurile împotriva COVID-19 continuă să fie eficiente în protejarea oamenilor de formele severe de boală și de deces. Este încă o dovadă că nu am pierdut acel impact chiar și în fața unei variante cu foarte multe mutații”, a declarat Linda-Gail Bekker, coautor al studiului.
„Ceea ce arătăm este că două doze restabilesc cu adevărat protecția deplină și nu cred că putem extrapola de aici că vom avea nevoie de o a treia sau a patra injectare”, a mai spus cercetătoarea.
Oamenii de știință care au participat la realizarea studiului precizează însă că cercetarea lor are câteva limitări, printre care timpii scurți de urmărire a subiecților, ceea ce ar putea denatura datele privind eficacitatea vaccinului.
Un alt studiu sud-african a arătat, recent, că o vaccinarea cu două doze din serul anti-COVID de la Pfizer/BioNTech a fost mai puțin eficientă în prevenirea spitalizărilor persoanelor infectate cu Omicron.
Noua variantă a coronavirusului a fost depistată la sfârșitul lunii noiembrie în sudul Africii, iar de atunci s-a răspândit în cel puțin 106 state ale lumii, în unele dintre ele devenind deja tulpina dominantă.