Astfel, vaccinurile de la Novavax și Johnson & Johnson au fost semnificativ mai puțin eficiente în prevenirea COVID-19 la participanții la testele din Africa de Sud, unde noua variantă este puternică este răspândită, potrivit datelor preliminare publicate de companii.
Potrivit ultimului raport de la Novavax, rezultatele testelor de etapă medie au arătat că vaccinul său are o eficiență generală de 50% în prevenirea infectării cu COVID-19 la persoanele din Africa de Sud.
Asta în comparație cu rezultatele testelor clinice de ultimă etapă din Regatul Unit, unde vaccinul a arătat o eficacitate de până la 89,3% în prevenirea Covid-19.
În ceea ce privește tulpina de coronavirus descoperită pentru prima oară în Marea Britanie și care reprezintă o variantă extrem de transmisibilă, ea a fost mai puțin capabilă să se sustragă eficacității vaccinului decât omologul său din Africa de Sud.
Noile descoperiri ridică totuși întrebări cu privire la modul în care vaccinurile extrem de eficiente de la Pfizer Inc / BioNTech și Moderna Inc se vor descurca raport cu noile variante.
În studiile efectuate, în principal, în Statele Unite, cele două vaccinuri au arătat o eficacitate de aproximativ 95%, înainte ca noile versiuni ale virusului să fie identificate în alte țări.
”Este o pandemie diferită acum”, a precizat dr. Dan Barouch, cercetător la Centrul Medical Beth Israel Deaconess Medical School din Harvard University din Boston, care a contribuit la dezvoltarea vaccinului J&J.
Albert Bourla, directorul executiv al Pfizer, a declarat că există ”o mare posibilitate” ca variantele emergente să facă în cele din urmă vaccinul companiei ineficient. ”Nu este cazul încă … dar cred că este foarte probabil ca într-o zi acest lucru să se întâmple”, a spus Bourla la Forumul Economic Mondial.
Producătorul farmaceutic Pfizer ia în considerare dacă vaccinul său trebuie modificat pentru a apăra împotriva variantei sud-africane.
În ceea ce privește vaccinul anti-COVID-19 de la Moderna, acesta rămâne eficient împotriva variantelor britanice și sud-africane ale coronavirusului, a declarat luni compania americană de biotehnologie într-un comunicat, relatează AFP.
Chiar și în aceste condiții, cei de la Moderna au precizat că plănuiesc să înceapă testele clinice ale unui noi versiuni a vaccinului anti-COVID-19 care vizează varianta sud-africană, după ce testele au arătat că varianta autorizată a vaccinului ar putea produce un răspuns imunitar scăzut.
Conform experților, în acest moment, toate cele patru vaccinuri anti-COVID-19 au încă o mare capacitate de a reduce formele severe de coronavirus.
De exemplu, vaccinul J & J a fost eficient cu 89% în prevenirea bolilor severe în Africa de Sud.
Directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, doctorul Anthony Fauci, a explicat însă că ratele de eficacitate scăzute subliniază necesitatea de a urmări îndeaproape variantele și de a accelera eforturile de vaccinare înainte de apariția unor mutații noi și chiar mai periculoase.
”În mod clar, mutațiile scad eficacitatea vaccinurilor. Cel mai bun mod de a preveni evoluția ulterioară a unui virus este să previi reproducerea acestuia și o faci vaccinând oamenii cât de repede poți”, a spus Anthony Fauci.
FOTO: Hepta