Principalul scop al summit-ului COP26, care are loc la Glasgow, este limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5 grade Celsius, însă acest lucru este dificil și necesită multă muncă, spun oamenii de știință.
Cercetătorii britanici au evaluat temperatura „bulbului umed”, fenomenul în care umiditatea foarte ridicată și căldura excesivă pun un stres extrem pe corpul uman. Dacă această temperatură ajunge la 35 de grade, corpul uman nu se mai poate răci de unul singur prin transpirație și se poate ajunge în situația în care, oameni sănătoși pot muri în maximum 6 ore, chiar dacă stau la umbră.
Dacă eforturile de a frâna încălzirea globală eșuează, iar temperaturile cresc cu 4 grade Celsius, atunci jumătate din populația planetei va suferi de stres termic extrem.
Datele oficiale arată că aproximativ 166.000 de oameni au murit din cauza valurilor de căldură, pe tot globul, din 1997 până în 2017, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
„Oricare dintre efectele climatice prezintă o viziune înfricoșătoare pentru viitor. Dar, desigur, schimbările climatice drastice aduc multe efecte, iar hărțile noastre arată că unele regiuni vor fi afectate de mai mulți factori”, a declarat Andy Wiltshire, de la Biroul Meteorologic Britanic, pentru The Guardian.
Țări tropicale precum Brazilia, Etiopia și India sunt cele mai afectate de stresul termic, iar uneori acest stres este împins la limita suportabilității umane.
„Aceste hărți arată că în anumite regiuni de pe glob efectele încălzirii globale vor fi mai accentuate. În orice caz, toate zonele de pe glob, inclusiv Marea Britanie și Europa vor suferi de pe urma acestor schimbări”, spune profesorul Albert Klein Tank, director al Biroului Meteorologic Hadley Centre.
Cel mai mortal loc de pe planetă, din punctul de vedere al valurilor de căldură va fi Câmpia Chinei de Nord, una dintre regiunile cu cea mai mare densitate a populației și cel mai important centru de producție a hranei, din țară, potrivit unui studiu din anul 2018.