Cercetarea a fost realizată în cadrul grupului Epi-Phare, care include Agenția pentru medicamente (ANSM) și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAM).
Concret, oamenii de știință au analizat cazurile de spitalizare din Franța din cauza atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale și emboliilor pulmonare, înregistrate din decembrie 2020 până în martie 2021, la pacienții în vârstă de 75 de ani și peste, fie că erau vaccinați sau nu împotriva coronavirusului. În total, aproximativ 30.000 de persoane au fost incluse în studiu.
Specialiștii au comparat apariția acestor probleme cardiovasculare în momente diferite, perioadele de 14 zile de după prima și a doua doză de vaccin Pfizer fiind considerate unele cu risc.
„În general, frecvența apariției cazurilor de spitalizare pentru un infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic, accident vascular cerebral hemoragic sau embolie pulmonară la persoanele cu vârsta de 75 de ani și peste nu a diferit în mod semnificativ în aceste perioade”, se arată în studiul francez.
Cercetările cu privire la riscurile pe care le implică administrarea vaccinului vor continua, fiind luați în calcul în special pacienții cu antecedente de probleme cardiovasculare, tinerii, precum și alte seruri anti-COVID-19.
Un studiu din luna mai al aceluiași grup Epi-Phare a arătat că vaccinarea cu Pfizer reduce cu 87% riscul dezvoltării unor forme severe ale COVID-19 la pacienții de peste 75 de ani, la șapte zile după administrarea celei de-a doua doze.
Pe de altă parte, pe 9 iulie, Agenţia Europeană pentru Medicamente a recomandat ca miocarditele și pericarditele să fie menționate drept posibile efecte secundare în prospectul vaccinurilor dezvoltate prin tehnologia ARN mesager, adică al serurilor Pfizer și Moderna.