Deşi niciunul dintre cei peste 2.000 de pacienţi care au participat la studiu nu a murit sau a fost internat în spital, concluziile, care nu au fost încă analizate de alţi specialişti în afara celor care au efectuat studiul, ar putea complica procesul de vaccinare, pe măsură ce apar noi tulpini.

Atât în studiile umane, cât şi în testele efectuate pe sângele celor vaccinaţi, vaccinul a arătat o eficacitate semnificativ redusă faţă de varianta virală 501Y.V2, care este dominantă în Africa de Sud.

„Cele două doze de vaccin nu au oferit protecţie împotriva COVID-19 uşor-moderat cauzat de tulpina sud-africană”, spune studiul, adăugând că eficacitatea împotriva formelor severe de COVID-19, a spitalizărilor şi deceselor nu a fost încă determinată.

Studiul, condus de Universitatea din Witwatersrand şi Oxford, din Africa de Sud, a fost făcut pe 2.026 de persoane cu vârstă medie de 31 de ani. Jumătate din grup a primit cel puţin o doză de placebo, cealaltă jumătate primind cel puţin o doză de vaccin.

AstraZeneca a refuzat să comenteze rezultatele, în timp ce Oxford a transmis doar că lucrează cu parteneri din întreaga lume, inclusiv din Africa de Sud, pentru a evalua efectele primei generaţii de vaccin asupra noilor variante de coronavirus.

 
 

Urmărește-ne pe Google News