Descoperirile sunt în concordanță cu alte studii care arată o pierdere parțială a eficienței împotriva Covid-19 pentru un număr de vaccinuri, iar protecția oferită de Johnson & Johnson pare să fie cea mai slabă.
Vaccinul ar putea să ofere o anumită apărare împotriva Omicron, prin alte mijloace cum ar fi stimularea celulelor imune.
Moore, profesor la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, a spus că au fost efectuate experimente de laborator pe plasmă de sânge colectată de la persoane care au primit două doze de vaccin Pfizer și persoane care au primit vaccinul în doză unică de la Johnson & Johnson.
Când a făst măsura nivelul de protecție oferit de anticorpi, nivelul a scăzut de la 1.419 împotriva tulpinii originală de coronavirus la 80 împotriva Omicron la persoanele care au primit doze Pfizer. În ceea ce privește Johnson and Johnson, depreciere pornește de la 303 împotriva tulpinii originale la niveluri nedetectabile pentru Omicron.
Compania americană spne însă că este „încrezătoare în răspunsurile imune umorale” provocate de vaccinul său, a declarat Mathai Mammen, șeful de cercetare și dezvoltare pentru unitatea farmaceutică Janssen parte a Johnson & Johnson.
Moore a subliniat totuși că organismul are altă protecție împotriva virusului. „Titrurile reduse de anticorpi vor duce probabil la scăderea capacității vaccinurilor de a preveni infecția, dar protecția împotriva bolilor severe ar putea fi păstrată”, a spus ea.
Vaccinul Johnson & Johnson pare să prevină bolile severe într-un studiu care a implicat sute de mii de angajați din sănătate din Africa de Sud. Nicio persoană care a luat parte la studiu nu a murit după ce a fost infectat cu varianta Omicron, a declarat Glenda Gray, co-liderul studiului.
Specialiștii citați de Ro Vaccinare au transmis, duminică, că trecerea prin boală și vaccinarea împotriva Covid cu două sau trei doze protejează împotriva unor cazuri severe ale bolii, chiar și după infectarea cu noua tulpină Omicron. Potrivit lor, doza „booster” de Pfizer creşte eficienţa la peste 70%.
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat marți că Omicron se răspândește mai rapid decât orice variantă și chiar dacă doar 77 de state din lume au confirmat prezența noii variante, realistic este de asumat că ea este prezentă deja în majoritatea statelor lumii.
În total, pe teritoriul României au fost confirmate până acum 11 infectări cu Omicron. Miercuri a fost confirmat și primul caz de transmitere comunitară, la o femeie de 31 de ani din București care nu călătorise în afara țării.
Potrivit ultimului bilanț publicat de CNCAV, în România s-au vaccinat 1.882.276 de persoane cu vaccinul produs de Johnson & Johnson.