Experții susțin că decizia luată de Marea Britanie de a extinde intervalul dincolo de cele trei săptămâni recomandate de producător s-a dovedit benefică pentru cei vaccinați cu acest ser.

La finalul lui 2020, autoritățile britanice au extins distanța între cele două doze la 12 săptămâni în încercarea de a vaccina mai multe persoane.

„Constatările din acest ultim studiu Pitch sunt extrem de semnificative nu doar pentru Marea Britanie, ci și pentru lume, ajutându-ne să înțelegem mai bine mecanica din spatele răspunsului nostru imun la Covid-19 și importanța obținerii ambelor doze de vaccin”, a declarat oficialul guvernamental responsabil cu vaccinurile, Nadhim Zahawi.

În realizarea studiului, cercetătorii au comparat răspunsurile imune ale 503 angajați din sistemul sanitar care au primit cele două doze la intervale diferite, la sfârșitul anului 2020 și la începutul anului 2021, când varianta Alpha, identificată pentru prima dată în Marea Britanie, se răspândea rapid.

Nivelul de anticorpi a fost măsurat la o lună după ce aceste persoane au primit rapelul.

Studiul a stabilit că vaccinul Pfizer produce răspunsuri imune puternice atât când este administrat la intervalul recomandat de producător, dar și în cazul unei distanțe mai mari, doar că prin administrarea rapelului la trei săptămâni se generează mai puțini anticorpi care neutralizează virusul.

„Opt săptămâni reprezintă varianta perfectă pentru mine. Din păcate, nu văd să dispară virusul, așa că trebuie să fim flexibili pentru a oferi cea mai bună imunitate”, a subliniat profesorul Susanna Duanchie de la Universitatea din Oxford, care a coordonat studiul.

Cercetătorii au stabilit că un rapel efectuat mai târziu a condus la reducerea numărului de celule T în general, dar generează o proporție mai mare dintr-un anumit alt tip, numite celule T helper, care, potrivit cercetătorilor, susțin memoria imună.

 
 

Urmărește-ne pe Google News