Studiul CDC a fost realizat în perioada iunie-august a acestui an, pe aproape 33.000 de pacienți de peste 18 ani din peste 400 de spitale și clinici din SUA infectați cu COVID-19 și vaccinați cu schema completă cu unul dintre cele trei tipuri de vaccin: Pfizer, Moderna, ambele bazate pe tehnologie mARN, și Johnson&Johnson. AstraZeneca nu a fost inclus în cercetare.

Eficacitatea totală a vaccinurilor împotriva variantei Delta de COVID-19 a fost de 86%. Nivelul de protecție este mai mic în rândul persoanelor de peste 75 de ani infectate (76%), decât în cazul celor mai tineri (89%), mai spune studiul.

Între Pfizer și Moderna, diferențele de eficacitate între grupe de vârstă sunt similare, mai arată cercetătorii. Ce este clar însă e că nivelul de protecție este mai ridicat în cazul persoanelor vaccinate cu Moderna decât în cazul celor vaccinate cu serurile de la Pfizer și J&J.

Eficacitatea vaccinurilor împotriva variantei Delta: Moderna – 95%, Pfizer – 80%, J&J – 60%. Foto: captură din studiul CDC

„Aceste rezultate reconfirmă protecția ridicată pe care o oferă vaccinurile împotriva COVID-19 în prevenirea formelor moderate și severe ale bolii, care necesită spitalizare de urgență. Și subliniază încă o dată importanța vaccinării, mai ales împotriva variantei Delta”, spun autorii studiului.

Pfizer își pierde mai rapid eficacitatea

Un alt studiu recent, de data aceasta realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, Marea Britanie, arată că vaccinul dezvoltat de Pfizer-BioNTech, deși cu un nivel de protecție ridicat în prima lună împotriva variantei Delta, își pierde mult mai repede eficacitatea comparativ cu vaccinul AstraZeneca.

O persoană care a primit a doua doză de vaccin Pfizer cu o lună înainte de infectarea cu coronavirus a fost cu 90% mai protejată împotriva variantei Delta decât o persoană nevaccinată. După două luni, nivelul scade la 85%, apoi la 78% după trei luni.

Pe de altă parte, cei vaccinați cu ambele doze de AstraZeneca sunt protejați în proporţie de 67% după o lună, de 65% după două luni şi de 61% după trei luni. Nivelul de protecție oferit de cele două vaccinuri, Pfizer și AstraZeneca, devine similar după patru-cinci luni, mai spun cercetătorii de la Oxford.

Un raport intern al CDC arată că varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât răceala comună sau decât Ebola, și poate provoca forme mai grave de boală decât tulpinile inițiale. Același document spune că persoanele vaccinate care se infectează cu tulpina Delta pot transmite virusul la fel de ușor ca persoanele nevaccinate.

Varianta Delta prezintă îngrijorare și în România

Până acum, 807 cazuri de infectare cu varianta Delta au fost confirmate în România, potrivit Institutului de Sănătate Publică. Rata de confirmare cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare a fost de 81%. INSP a mai transmis că în ultima săptămână au fost întrunite criteriile de transmitere comunitară susţinută, la nivel naţional, a variantei Delta.

Urmărește-ne pe Google News