Conform studiilor oamenilor de știință din Israel, la șase luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin Pfizer, 79% dintre cei 154 de pacienții cu tumori incluși în cercetare au dezvoltat anticorpi. În același timp, 84% din 135 de oameni sănătoși au avut un răspuns imun după vaccinare, diferența dintre cele două rezultate nefiind considerată relevantă din punct de vedere științific. Practic, nivelurile de anticorpi au fost aproape similare la cele două grupuri studiate, potrivit publicației Cancer Discovery.

Într-o cercetare separată a unor oameni de știință americani a fost analizată situația a 133 de adulți care iau medicamente imunosupresoare, care se administrează, de exemplu, la pacienți cu boli autimune și duc la scăderea imunității. În același studiu au fost incluși și 53 de voluntari sănătoși.

Rezultatele cercetării au arătat că la trei săptămâni după vaccinarea cu unul dintre serurile Pfizer sau Moderna, aproximativ 90% dintre pacienții cu imunitatea scăzută au dezvoltat anticorpi, deși mulți dintre ei au avut un răspuns mai slab decât cei sănătoși, se arată în studiul care a fost publicat în Annals of Internal Medicine.

Noi date despre tratamentul cu „cocktail” de anticorpi

Un alt studiu citat de Reuters și publicat în EclinicalMedicine arată că pacienții cu forme ușoare sau moderate de COVID-19 care au fost tratați cu un „cocktail” de anticorpi monoclonali au avut rate de spitalizare mai mici decât cei care nu au primit un astfel de tratament.

Cercetătorii au analizat aproximativ 1.400 de persoane dintre care aproape jumătate au beneficiat de terapia cu „cocktail” de anticorpi. 45% dintre ei au vârste de peste 65 de ani, mulți având și alte probleme de sănătate precum hipertensiune arterială, obezitate, diabet sau boli pulmonare.

La patru săptămâni după tratament, 1,6% dintre ei fuseseră spitalizați, comparativ cu 4,8% dintre pacienții incluși în studiu care nu au fost tratați cu anticorpi monoclonali și au avut nevoie de internare.

Deși sunt necesare cercetări mai aprofundate, studiul„sugerează că pentru pacienții cu comorbidități care suferă de o formă ușoară sau moderată de COVID-19, această combinație de injecții monoclonale oferă șansa unei recuperări fără a fi nevoie de spitalizare”, a declarat Dr. Raymund Razonable de la Clinica Mayo din Rochester, cel care a condus studiul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News